perjantai 19. joulukuuta 2008

Mandariinihillo

Päätin tänäkin vuonna panostaa hillojen valmistukseen (mieheni rakastaa sekä tulee todella halvaksi tehdä itse) ja heti ekaksi vuorossa oli siis mandariinihillo. Viime talvena kälyn kanssa tehtiin sitä pari purkkia jotka menivät heti parempiin suihin. Tehtävänä olisi vielä greippihilloa (kyllä, greipistäkin voi tehdä hilloa), appelsiinihilloa sekä appelsiini-mandariinihilloa. Myöhemmin kesää lähestyessä pakolliset mansikkahillot sekä toivon mukaan myös aprikoosihillo on tehtävä. Viime vuonna en ehtinyt aprikoosihilloa tehdä sillä matkustimme parhaimpaan aprikoosiaikaan juuri Marmarikseen.





Mandariinihillo:

Tästä ohjeesta tulee noin 8 dl valmista hilloa.

Tarvitset

* 5-6 suurikokoista mandariinia (mieluiten siemenettömiä)

* 1 kg sokeria

* 500 - 600 gr vettä (vähän vajaa litran laitoin minä)

* 1 sitruunan mehu


Aluksi mandariinit pestään ja kuoritaan. Kuoria keitetään vähäisessä vedessä noin 5-10 minuuttia jonka jälkeen ne pienennetään pienen pieneksi silpuksi/mössöksi joko monitoimikoneessa tai haluamassasi silppurissa.

Mandariinien palat erotetaan toisistaan ja jos sisällä on siemeniä, ne tulee poistaa rikkomatta palan muotoa. Valkoiset kuidut palojen ympäriltä tulee myös puhdistaa mahdollisimman hyvin.

Valmista sokeri-vesiseos. Lisää kattilaan vesi ja sokeri. Keitä noin 15 minuuttia kunnes seos on vähän paksuntunut.

Lisää sokeriveteen mandariinin palaset sekä hienonnetut kuoret. Sekoita kunnolla ja anna seoksen kiehua liedellä kunnes hillon koostumus on sopiva (voi kestää lähemmäs tuntia). Testaan koostumuksen tipauttamalla pisaran hilloa pieneen astiaan jonka pistän pakastimeen pariksi minuutiksi. Jos viilennettyään hillo on paksuuntunut sopivasti, tarkoittaa se sitä että hillo on valmis.

Lopuksi sekoita joukkoon sitruunamehu ja anna vielä kiehua minuutin verran.

Kaada valmis hillo kuumana puhtaisiin säilytyspurkkeihin ja anna jäähtyä. Jäähdyttyä sulje kannet.

.....ja eikun syömään!! :)

12 kommenttia:

  1. Nam, kuullostaa hyvalta; vahanku marmelaadia :)
    ehkapa kokeilen vamistaa jossain valissa, on varmasti tosi hyvaa esim paahtoleivan paalla ja viilissa/luonnon jugurtissa! :)

    Kivaa viikonloppua ja hilloilua!

    VastaaPoista
  2. nayttaa hyvalta.ja varmasti sita onkin. omatekoiset hillot ovatkin niita parhaimpia. mina olen tehnyt joka vuosi persikkahilloa. kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  3. maamaa: marmeladi tehdaan myos aika lailla samalla tavalla. On tosi hyvaa just jogurtin sekaan tai leivan paalla :) Tykkaan tehda hirveesti hilloja erilaisista hedelmista, kokeilla kaikkea uutta :) Jos sullakin joskus on aikaa/halua niin suosittelen. Valista tallainen uurastaminen on kuin terapiaa.

    sateenkaari: Kiitos paljon :) Olisi kiva saada ohjeesi persikkahillolle, en ole sita maistanutkaan. Hyvaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  4. Nami,kuulostaa tosi herkulliselta hillolta.Omatekoiset hillot ovat hyviä. Joskus tulee niitäkin tehtyä kun täällä on niin paljon hedelmiä.

    VastaaPoista
  5. persikkahillo on helppo. laitan aina nappituntumalta persikoita ja sokeria,ja maista sitten valilla. halkaisen persikat ja poistan siemenen. palottelen kuorineen.pesen ensin tietty persikat hyvin. laitan kattilaan ja sokerin paalle. ja vain hyvin vahan vetta.lisaan tarvittaessa. keitan hiljaisella tulella kunnes sakeutuu. loppuvaiheessa lisaan sitruunanmehua. ja on hyvaa. persikat voi myös kuoria.
    taalla sataa ja ukkostaa mutta on lamminta.
    ihanaa viikonloppua

    VastaaPoista
  6. Oih..Kun kuulostaa ja näyttää hyvältä! Rakastan mandariineja. Tosin täältä koto-Suomesta en ole aitoja , oikeita mandariineja löytänyt vielä.. Variaatioita kylläkin. Täytynee kokeilla mikäli mandariineja löydän.. =)

    VastaaPoista
  7. No nyt sitten tiedän, miten hilloa tehdään. En ole hillojen ystävä (en vain tule käytettyä), mutta kiva tietää :)

    VastaaPoista
  8. Yaelian: Hillojen teko on tosi kivaa. Siella Israilissakin on varmaan aika samanlaisia hedelmia kun taallakin olisi kiva kuulla myos omia reseptejasi :)

    sateenkaari: Nam! Kiitos ohjeesta!!! Tuota hilloa koitan kylla minakin heti kun vaan persikoita rupeaa ilmestymaan. Kuulostaa tosi helpolta mutta myos herkulliselta!! :)
    Meilla tanaan vasta ilma on pilvinen ja sateita lupailtu. Ens viikko kuulema sataa.. :(

    Pilve: Eikohan niista variaatioistakin voi samalla reseptilla tehda jotain? Tarkeinta on etta hedelma on todella makea, taten saat parhaimman maun hilloon. Mauttomista mandariineista ei ole mihinkaan. Onnea yrityksiin! :)

    ekku: Kiitos! :)

    Elegia: Hillojen valmistuksen taito on hyva olla aina takataskussa. Ei sita koskaan tieda mihin sita tarvitsee joskus ;)

    Hyvaa sunnuntaita ja viimeista adventtia kaikille! :)

    VastaaPoista
  9. Annu: Tosi kivaa etta olet jaksanut seurailla blogiani :) Kiitos myos blogisi osoitteesta, kavinkin siella heti kurkkimassa ja varmasti jatkan senkin seuraamista. Mielenkiintoista etta paadyit juuri Tekirdagiin. Oliko tahan joku erikoinen syy? :)
    Hyvaa talven jatkoa sinne Suomeen :)

    VastaaPoista
  10. Miksi suljet kannet vasta kun hillo on jäähtynyt? se ei homehdu niin herkästi, jos suljet ne, kun hillo on vielä kuumaa.

    VastaaPoista
  11. Hanne: Kannen sulkemisessa on monta tapaa tehda enka ole kylla kertaakaan homeiseen hilloon tormannyt nain tehdessani. Opin taman tavan anopiltani.

    VastaaPoista