tiistai 6. maaliskuuta 2012

Koska


Meilla kotona monesti kaytamme sanaa "koska", kuvaillessamme jotain henkiloa. Taman sanan perusta on kait mieheni kotikaupungissa, Kahramanmaraksessa, eika sita kovin moni tieda tassa merkityksessa mika se siella on. Tunnetumpi "Koska" on hyvin kuuluisia turkkilaisten lokumien, hillojen, siirappien ym valmistaja.

Yritan parhaani mukaan maarittaa mita "koska" tarkoittaa meidan suvussa :)

Koska sanaa siis kaytetaan kuvailemaan henkiloa, miesta tai naista, joka on jollain tavalla erityinen. Yleensa erilaisuus tarkoittaa pukeutumista muodikkaasti, olemalla erikoisia toiveita/haluja, valittamista pikkuasioista ym. Meidan suvussa mieheni, anoppini ja mieheni yksi veljista ovat "koskia".

Mieheni veli on tama koska-pukeutuja eli han pukeutuu aina muodikkaasti :)
Anoppini ja mieheni ovat sitten valittaja/halu-koskia, koska kummallakin on ihan jarjettomia toiveita ruoan ym suhteen.

Mista tama sana tuli taas mieleen? Kuunnellessani eilen mieheni ja anoppini keskustelevan TUNNIN jostain juuston hajusta! Kuinka juuston hajun pitaa olla tallainen ja tuollainen, seka kuinka sen juuston hajun pitaa tulla esiin silloin kun sen aamupalan leivan sisaan laittaa. Unohtamatta kiivasta keskustelua siita minkalaisia erilaisten juustojen hajut ovat.

Mieheni erikoisista haluista muutamia esimerkkeja lisaa: tietyt ruoat pitaa olla laitettu erityisesti lautaselle (riisit muotoiltu, perunamuusi puristettu pussista yms), teemuki pitaa aina olla lammitetty kuumalla vedella ennen teen kaatoa samoin termoskannu pitaa lammittaa (kuulema tee on kylmaa jos sen kaataa "kylmaan" lasiin). Unohtamatta tietenkaan noita juustoja ym ruokia joiden pitaa nayttaa/tuoksua just oikealta. Hammasta purren eteenpain :)

Olkaa hyva, pieni pala turkkilaista kulttuuria :)

7 kommenttia:

  1. Nauratti;D Juuston hajuissa on kyllä paljon hajueroja,mutta että siitä syntyy noin pitkä keskustelu,hih;D
    Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
  2. Olipa minullekin uusi merkitys tuolle koskalle :)
    hatunnosto sinulle, vaatiii varmasti huumoria valilla (kuten taitaa olla kaikkien turkkilaisten kanssa elamisen suhteen)
    Mun mies on ollut ihmeissaan juustojen lajikirjosta taalla Suomessa, nyt suostuu myöntamaan etta turkkilainen valikoima on aika ykspuolista ;)

    VastaaPoista
  3. Tuosta koskasta en ole koskaan kuullut. Mielenkiintoista. Kärsivällisyyttä koskan puolisolle ja etenkin miniälle:).

    Karoliina: Minun suomikaipuuni keskittyy nykyään pääosin suomalaisiin juustoihin. Turkkilainen beyaz peynir on oikeasti hyvää. Muuten minusta täkäläiset juustot on melkoisen mitään sanomattomia. Siis kasarlit. Raahaan siis Suomesta juustoja siellä käydessäni. Rakastan niitä kermaisia juustoja! Olen siis tässä asiassa melkoisen koska:D.

    VastaaPoista
  4. Heh, enpa ollut koskaan kuullut tallaisesta 'koskan' merkityksesta. Meilla ei kai olla kauhean 'koskia', mulle kelpaa nykyisin nama paikalliset juustotkin vallan mainiosti, onneksi mies syö töissa suurimman osan ruuista eika kauheasti 'koskaile' sen suhteen. Siivouksen kanssa on kylla pikkutarkka ja nakuttaa aina siivoojan kaytya taman huolimattomuudesta. İzmirilaisen gürsütin izmir tulum peynır on muuten hyvaa juustoa ja luulisin etta meidan monen suomalaisen suuhun sopivaa!

    VastaaPoista
  5. Koskat kuulostaa ... hmmm.... erityislaatuisille :D
    Toki makuja ja hajuja on monenlaista, mutta että niistä kehkeytyy tunnin keskustelu?! :D

    Mukeja en lämmitä kuumaa juomaa varten, mutta lautaset me laitetaan usein uuniin hetkeksi ennen syömistä - ruoka pysyy lämpimänä kauemmin, kun lautanen ei ole kylmä. ... hei! Mähän olen varmaan sitten koska! :D

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Tieda sitten olenko mina tiukkapipo sitten kun nipotan tallaisistakin keskustelunaiheista :) Hyvaa viikonloppua Israeliin!

    Karoliina: Kylla tosiaan Turkin kirjo on yksipuolista verrattuna Suomeen. Mutta mieheni silti loytaa aina jotain eroja juustoissa, eri valmistajien ym. Vaikka paalla lukee esim. se beyaz peynir :) Ma en voi sietaa turkkilaisia juustoja, ainoastaan kaşar menee alas jotenkin. Nekin on suurimmalta osin hirvean makuisia. Rakastan Oltermannia ja Suomen sulatejuustoja, nam :P

    Mine: Minakin pyydan ehdottomasti Suomesta aina tuliaisiksi juustoja: oltermannia eritoten. Se on kuin aamupalan kruunajainen kun saa tuoreen leivan paalle sita juustoa. Ollaan me sitten tallaisia juusto-koskia :D

    Petra: Kiitos tuosta juustovinkista. Aionkin ostattaa miehelleni sita ja jos en tykkaa, mieheni voi sit syoda sen :D Olet muuten onnekas etta miehesi on pikkutarkka siivouden suhteen, mun mies ei edes huomaa olenko siivonnut vai en. Tosin nipottaa mulle esim termospullojen teevarjayksista, liesituulettimen polyisyydesta ja mikron tahroista, ihan kun ne kuuluisivat jokapaivaiseen siivouslistaani :)

    Maamaa: Et sa ole koska, koskana pitaa nimittain olla tallaisia "outouksia" useissa eri asioissa. Ainoastaan lautasten laittaminen uuniin ei tee ihmisesta koskaa. Mieheni suvussa koskat ovat koskia niin monessa asiassa etta tosiaan saa olla varovainen jos jotain ehdottaa. Suomalainen rentous ja huolimattomuus/valinpitamattomyys ei aina sovi kaikissa asioissa :) Hyvaa viikonloppua!!

    KAIKILLE halit <3

    VastaaPoista
  7. Koska-firman tuotteet ovat kylla tuttuja! Varsinkin halva on hyvaa, vaikka en yleensa halvasta ihmeemmin innostu.

    VastaaPoista