perjantai 18. tammikuuta 2013

Turkin oleskeluluvasta uutta asiaa

Nyt on isani oleskelulupa hakemus pistetty sisaan ja se kuuluisa sininen vihko pitaisi sitten kayda noutamassa viikon paasta.

Turkissa on viime vuoden helmikuusta lahtien tullut voimaan laki jonka mukaan Suomen kansalainen ei voi oleskella Turkissa enempaa kun 3 kuukautta 6 kuukauden sisalla. Ennen oli mahdollista aina kayda vaikka koti-Suomessa viikon reissussa ja tulla takaisin jolloin alkoi uusi, kolmen kuukauden viisumijakso. Eli nykyaan jos suomalainen haluaa lomailla Turkissa vaikka 4 kuukautta yhta mittaan hanen taytyy hakea Turkista oleskelulupaa.

Joka paikassa ja joka suusta tulee vahan eri tietoa mita oleskelulupaa varten tarvitaan niin tassa on sita tietoa mita meille kerrottiin ja mita papereita me haalimme kasaan taalla Mersinissa. Lisaa siis tietoa pakkaa sekoittamaan :) Olen huomannut etta kaytannot vaihtelevat eri kaupungeissa mika on kummaa koska lait ovat samat kuitenkin.

Netissa on pyorinyt myos tietoa etta ensimmaista oleskelulupaa pitaisi hakea kotimaasta ennen Turkkiin tuloa. Tama on vaarin! Ensimmaista oleskelulupaa voi hakea paikallisesta ulkomaalaispoliisista.

Isani on siis elakelainen jolla on elakepaatos Suomesta. Han ei omista virallisesti asuntoa Turkissa vaan han asuu meidan luona papereissa. Han haki oleskelulupaa perhesuhteihin vedoten.

Me tarvitsimme:
- Oleskelulupa hakulomake taytettyna. Pitaa olla tietokoneella taytetty ja printattu. Siina on kaksi sivua, etu-ja takasivu, ne pitaa printata yhdelle paperille etu-ja takapuolelle. Naita lomakkeita EI saa ulkomaalaispoliisilta. Loytyy osoitteesta: yabancilar.iem.gov.tr/form%20excel.xls (vaatii Excelia)
- Vapaamuotoinen kirjoitettu hakupyynto (dilekçe). Esimerkkihakemuksia loytyy osoitteesta: http://www.altso.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=216&Itemid=23&limit=1&limitstart=1 Me kaytimme ensimmaista esimerkkia, muuttaen tietenkin kaupungin tiedot oikeiksi ym. Tassa hakemuksessa pitaa erityisesti mainita viimeisin tuloleiman paivamaara seka kuinka pitkaksi aikaa haluaa oleskelulupaa hakea. Tietokoneella kirjoitettu ja printattu. Tata tehdessa tarvitsee hiukan turkinkielen ymmarrysta.
- 5 passivalokuvaa (ei 4 niin kuin kaikkialla muualla on kirjoitettu)
- Elakepaatos ja sen turkinkielinen kaannos. Pitaa olla kaannetty valanantaneella kielenkaantajalla (yeminli tercuman). Kaantaminen maksaa heilla noin 30 liiraa/sivu.
- Veronumero. Tama haetaan paikallisesta verotoimistosta (vergi dairesi). Siella pitaa olla mukana passi ja passin etusivusta kopio! Yllattaen numeron saanti on yksinkertaista ja nopeaa mutta varautukaa siihen etta verotoimistossa ei kukaan osaa englantia! Veronumeroa kaytetaan ulkomaalaispoliisissa maksujen rekisteroimiseen.
- Passin etusivusta ja viimeisimman tuloleiman sisaltavasta passin sivusta kopiot seka tietenkin passi.

Seka paaaaaaaaaljon karsivallisyytta, avomielisyytta (uusi maa, erilainen byrokratia) ja aikaa, jonottamiseen. Ma itse sain tarpeekseni tata ruljanssia hoitaessa koko ulkomaalaispoliisista. Sainpahan taas vastailla paljon kysymyksiin etta mista olet kotoisin, nerelisin. Taman jalkeen alkoikin sitten lisakysymykset esimerkiksi missas se on, mita kielta te siella puhutte. Verotoimistossa multa kysyttiin jopa etta osaanko lukea-kirjoittaa :)

Hinnoista sen verran etta ensimmaisen oleskeluluvan saamiseksi maksetaan vihkomaksu 198 liiraa, sen jalkeen on viisumimaksu 308 liiraa ja taman paalle lisataan halutun ajan maksu. Isani haki kahden vuoden oleskelulupaa ja maksoi viela taman paalle 270 liiraa (muistaakseni). Kallista on nain ensikertalaiselle mutta taman jalkeen maksaa vaan tuosta halutusta oleskeluajasta eika tarvitse murehtia paivista.

Onnea!

4 kommenttia:

  1. Nykyään sentään maassaololupa heltiää periaatteessa aika helposti, jos näkee tuon paperityön vaivan ja on rahaa pankkitilillä. Ja hinnat ovat huomattavasti kohtuullisemmat kuin silloin meidän alkuvuosinamme.

    VastaaPoista
  2. No onpa kaikenmoista paperia! Minun pitaa uusia oleskelulupa kevaalla joten saa nahda onko siina muutoksia, viime kevaana otin sen vain vuodeksi koska olin toiveikas kansalaisuuden suhteen ja taidanpa olla tana vuonnakin. Ankaran ulkomaalaispoliisi on tahan asti ollut oikeastaan helpoin paikka asioida, katsotaan miten kay talla kertaa.

    VastaaPoista
  3. p.s sulle on tunnustus blogissani!

    VastaaPoista
  4. Mine, meille se ei ollut niin helppoa koska isani passissa oli ongelma tuloleiman kanssa. Se oli kuulema vaarin kirjattu heidan tietokoneeseensa. Sen kanssa pahkailtiin ja kuulema he "soittelevat" Ankaraan yrittaen sita korjata. Suomen suurlahetystoonkin soitettiin ja he myos soittelivat asian perassa pariin paikkaan. No loppujen lopuksi isani piti lahtea Tasucuun (90 km taalta) lyhyella varoitusajalla juttelemaan passin lyoneiden passipoliisien kanssa. Ei ollut kivaa se ja sain todellakin tarpeekseni koko ulkomaalaispoliisista. Hinnat tosiaan on alhaisemmat kun aikaisemmin, siita pointseja!

    Petra, on tosiaan monia papereita! Mutta vahemman kun ennen. Ennen he halusivat jopa passin etusivunkin turkinkielisen kaannoksen. Oleskeluluvan uusiminen on tosi helppoa, etenkin kun miehesi on turkkilainen :) Onnea sinullekin koitokseesi! :)

    VastaaPoista