perjantai 1. maaliskuuta 2013

Turkkilaista pikaruokaa

Varmasti monet miettivat onko turkkilaisilla mitaan nopeaa ruokaa valmistettavaksi koska eineksia on niin vahan ja kaikki tehdaan alusta asti itse?! On! Tai siis nama on meidan nopeat pikaruoat:


* Bulgur-riisi ja tsatsiki. Bulgur riisi kypsyy todella nopeasti eika tsatsikin teossa mene kuin hetki (raastetaan jogurttiin kurkku ja yksi valkosipuli, paalle minttua ja oreganoa). Valmista 15 minuutissa ja etenkin mieheni kotona tata ruokaa syodaan useasti. Riisi ja tsatsiki myos sekoitetaan yhteen jolloin siita tulee mieheni mukaan "katma" ("lisatty")


* Manti-makaroni. Manti on siis taytettyja makaroneja joita me ostamme valmiina kaupasta. Niiden keittamisessa menee 10 minuuttia, samalla valmistetaan valkosipulijugurtti ja mausteinen oljykastike paalle levitettavaksi. Kastikkeen teen seuraavasti: Sekoitan kupissa tomaattipyreeta ja mausteita (minttu,suola, mustapippuri, chilipippuri). Lisaan joukkoon makaronien keitinlienta kun samalla lammitan pannulla tilkan oliivioljya. Lisaan seoksen oljyyn ja kiehautan. Valmista 15 minuutissa :)


* Jauheliha-paprikapyreemakaroni. Taman ohjeen opin kalyltani. Jauheliha ruskistetaan pannulla ja joukkoon lisataan maun mukaan yleensa ruokalusikallinen tai kaksi paprikapyreeta (seka tomaattipyreeta) seka hiukan makaronien keitinlienta. Mausta makusi mukaan. Sekoita keitettyjen makaronien joukkoon. Halukkaat voivat viela lisata joukkoon jugurttia. Ruoan lisakkeeksi yleensa teemme nopean salaatin.


* Kısır. Tata bulgur-salaattisekoitusta syodaan yleensa ihan ruokana taalla. Ideana on etta ensimmaiseksi tiettyyn maaraan hienorakeista bulguria (köftelik) lisataan mausteseos joka on tehty kuumaan veteen (tomaattipyreeta, kuminaa, suolaa,mustapippuria, chilia). Tama kuuma mausteseos sekoitetaan bulguriin jonka jalkeen sen annetaan turvota hetki peitettyna. Tuona aikana tehdaan salaatti haluamalla tavalla. Lopuksi mausteinen bulgur ja salaatti yhdistetaan, maustetaan granaattiomenauutteella, sitruunalla ja oliivioljylla ja se on valmista! Valmistus kestaa 20 minuuttia.

Tassa on muutama meidan perheen pikaruoista jotka ovat superhelppoja tehda ja ainakin meidan perheessa, ovat suuressa suosiossa! Pitaahan se turkkilaisen aidinkin valista paasta helpolla?! :)


5 kommenttia:

  1. Bulgur ja tsatsiki on mun herkkua, mies ei meilla syö bulguria joten teen sita itselleni, munkin pitaa tehda tallainen postaus kun tama oli niin kiva! Manti on ehka niita turkkilaisia ruokia josta vahiten tykkaan mutta koska mies on kotoisin Anatoliasta, on se hanen yksi herkkujaan, meillakin se on yleensa se ruoka jos ei muuta keksita ja on jo kiire. Edellisen postauksen lamppu oli aivan mahtava! On sulla aikamoinen tee-se-itse mies eli harvinaisuus Turkissa, minunkin mies kylla tykkaa kaikenlaista tehda mutta noh sanotaanko etta monesti on parempi pyytaa se Usta paikalle ennen katastrofia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista etta tykkaat bulgurista! Itse en voi sita sietaa muuta kun jotenkin "maustettuna" eli esim. meyhane pilav muodossa jolloin joukossa on vihanneksia ja mausteita. Mieheni rakastama pelkka bulgur riisi (tai luksusversio: voita lisatty kypsymisen jalkeen) on mulle kauhistus eika se mene alas millaan! Ja mina rakastan mantia! Just tanaan sita syotiin :) Me ostetaan yleensa sita markkinoilta tadeilta jotka tekevat sita kotona ja myyvat sitten toreilla kilohintaan. On tosi hyvaa verrattuna siihen kauppatavaraan!! En tiennytkaan etta mieheni on poikkeus, luulin etta aika moni turkkilainen mies duunailee kotona kaikkea! :)

      Poista
  2. Ma tykkaan varmaan bulgurista koska sita niin harvoin saan syöda kun en viitsi itselleni usein tehda. Mekin ostetaan kotona tehtya mantia mutta mika lie ettei ole mun suosikkeja. Luulen etta moni turkkilainen mies tykkaa varkkailla jotain mutta tulokset on vahan kyseenalaisia ja sitten se aika on rajallista, ei ole aikaa tehda kesamökkeja ja remontoida vuositolkulla kuten Suomessa.

    VastaaPoista
  3. Minä välttelin monta vuotta mantia. Luulin, että en tykkäisi siitä. Se oli turha luulo. Yhdellä ystäväperheellä syötiin ja hyvää oli. Itse en tosin ole vielä tehnyt, mutta ehkä sekin aika tulee...

    VastaaPoista
  4. Slurpi mitä herkkuja! Vesi herahti kielelle ja tuli nälkä!! :D

    VastaaPoista