keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Ala-aste Turkissa osa 2

Taman vuoden flunssakausi on virallisesti korkattu auki. Viime viikolla meidan tyttö oli nuhakuumeessa ja taman viikon poika. Katsotaan tarttuuko meihin muihin ollenkaan.

Viime kirjoituksessa kerroin paamaaraisesti Turkin koulusysteemista. Nyt kerron vahan tarkemmin meidan tilanteestamme.

Esikoulussa lapsemme olivat eri luokilla ja paatimme tehda nain myos ala-asteellekin. Luokkakoot koulussamme ovat noin 35 oppilasta per luokka. Tyttoni luokalla on jopa 38, mutta poikani luokalla vain 29. Ekoja luokkia on jopa 9 kappaletta. Taman takia koulu onkin hyvin suuri oppilasmaaraltaan: aamu-ja iltapaivavuorolaiset yhteenlaskettuna noin 900 oppilasta. Aamuvuorossa klo 7-12 ovat 3. ja 4. luokat, iltapaivavuorossa klo 12-17, 1. ja 2. luokat.

Ensimmaisena vuonna lukuaineita on 5: matematiikka (numeroiden opettelua), turkin kieli (kirjainten opettelua), yhteiskuntaoppia (kayttaytymisen opettelua), musiikkia ja kuvaamataitoa. Joka paiva lukujarjestyksesta löytyy myos leikkitunti seka liikuntaa. Koulukirjat saamme ilmaiseksi valtiolta, mutta monet koulut taman lisaksi kayttavat ylimaaraisia, opetusta tukevia, kirjasarjoja niiden vierella. Meidan koulu tekee nain myös. Saimme kirjasarjan kanssa koululta myos cd-levyja, joiden avulla lapsi voi itse tehda tehtavia tietokoneella, kuunnella musiikkia ja harjoitella kirjoittamista.

Kouluruokailua meillä ei ole vaan jokainen tuo omat evaansa ja juomisensa joka päivä. Koulussa toimii myos pieni kauppa, josta voi ostaa syotavaa ja juotavaa, jos ei kotoa ole tuotu mitään. Kauppaa ei kuitenkaan hirveästi suosita, koska lapset ostavat mieluiten vain karkkia ja muuta epäterveellistä.

Meidan opettajamme ovat kummatkin kokeneita ja hyvin lapsirakkaita. Aiheita mennaan nopeasti eteenpain. Valitettavasti kiireisen aikataulun takia laksyja on ollut todella paljon nain alussa. Yleensa noin 5 ja 6 sivua kirjoittamista ja varitysta. Päivittäin laksyjen tekoon menee parikin tuntia. Taman takia ero esikouluun on todella iso ja huomattavasti rankempaa.

Koulun ulkopuolelle meille on tarjottu myös mahdollisuutta ilmaiseen kansantanssikurssiin koulun tiloissa seka kaupunki myos järjestää lapsille omia kurssejaan talvikauden aikana: voimistelua, shakkia, taidekursseja. Näistä olisi tarkoitus sitten valita sopivaa vastapainoa rankalle koulunkaynnille.

Koulu on alkanut vilkkaasti ja se vie laksyineen koko paivan. Yhteistyö opettajien kanssa on tärkeää joten monta kertaa viikossa heidän kanssaan juttelenkin. Sairaspaivinakin lasten läksyt olen hakenut koululta, etteivät he jää jälkeen muista. Vanhemmiltakin siis odotetaan todella aktiivista osallistumista koulunkäyntiin. Läksyt ja reppujen sisältö tarkastetaan päivittäin sekä koululta noudetaan unohtuneita vesipulloja ja ruokalaukkuja. Opettajille soitetaan ja kysytään läksyjä.

Tänään meillä on toinen pojan sairaspaiva meneillään. Mutta sekin menee täysin tehtäviä tehdessä. Illalla käyn hakemassa vielä tämän päivän tehtävät,  joten ilta ja huominen aamu meneekin niitä tehdessä.


6 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoista postauksista Turkin koulusta. Eri maiden tavat järjestää opetusta ovat kiinnostaneet minua kovasti jo pitkään. Millainen koulutus siellä opettajilla on?

    Tuo läksymäärä kuulostaa näin täältä Suomesta katsottuna todella suurelta. Ja kuitenkin oppimistulokset edelleen (vaikka Pisatulokset heikentyneet ovatkin) täällä ovat hyviä, vaikka läksyjen määrä ei alaluokilla suurensuuri olekaan.

    Oppimisen iloa sinne teidän lapsillenne ja pikaista paranemista myös. Tulen varmasti vierailemaan blogissasi jatkossakin, nyt, kun tämän löysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venla, opettajilla on aina yliopistokoulutus seka heidat viela senkin jalkeen pistetään tasokokeeseen, jonka mukaan heille tarjotaan mahdollisuus paasta toihin valtiolle. Etenkin tiettyjen erityisaineiden opettajien pitaa 5 vuoden valein viimeistään kayda myos tasokokeissa, joista hyvien arvosanojen saavat nauttivat paremmasta palkasta. Erityislukioilla on myos omat tasokokeensa opettajille.

      Poista
    2. Venla, opettajilla on aina yliopistokoulutus seka heidat viela senkin jalkeen pistetään tasokokeeseen, jonka mukaan heille tarjotaan mahdollisuus paasta toihin valtiolle. Etenkin tiettyjen erityisaineiden opettajien pitaa 5 vuoden valein viimeistään kayda myos tasokokeissa, joista hyvien arvosanojen saavat nauttivat paremmasta palkasta. Erityislukioilla on myos omat tasokokeensa opettajille.

      Poista
    3. Venla, opettajilla on aina yliopistokoulutus seka heidat viela senkin jalkeen pistetään tasokokeeseen, jonka mukaan heille tarjotaan mahdollisuus paasta toihin valtiolle. Etenkin tiettyjen erityisaineiden opettajien pitaa 5 vuoden valein viimeistään kayda myos tasokokeissa, joista hyvien arvosanojen saavat nauttivat paremmasta palkasta. Erityislukioilla on myos omat tasokokeensa opettajille.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta

    VastaaPoista