perjantai 2. lokakuuta 2015

Ala-aste Turkissa

Meidan ihanat lapset aloittivat vihdoin ensimmäisen luokan. Tana vuonna Uhrijuhlan takia koulut alkoivat 2 viikkoa myohemmin kuin tavallista, joka tarkoitti suoranaisesti sita etta nyt ruvetaan kiireella opettelemaan lukemista ja kirjoittamista. Kerron kuitenkin vahan tarkemmin minkalainen koulusysteemi taalla on.
Tassa on meidan koulun kuva ulkoa

Muutaman vuoden ajan pakollinen opintovelvollisuus on ollut 12 vuotta. 4 vuotta ala-astetta, 4 vuotta yla-astetta ja 4 vuotta lukiota. Koulut aloitetaan 6 vuotiaana. Valittavana on yksityisia ja valtion kouluja. Yksityiskouluissa on lukukausimaksut seka muitakin kuluja, mutta koulutusta pidetaan yleensa tasokkaana ja yksilollisempana kuin valtion kouluissa, jossa luokkakoot voi olla yli 40 oppilasta verraten yksityiskoulujen noin 20 oppilaaseen.
Sisäänkäynti

Meidan valintamme on ollut tahan mennessa valtion koulut, niin esikoulu kun nyt ala-astekin. Onneksemme kotimme lahella on hyvatasoinen valtion koulu.

Ilmoittautuminen ala-asteelle tapahtuu nykyaan automaattisesti tietokoneella. Eli lapset automaattisesti kirjautuvat lahimpaan valtion kouluun. Yleensa kesaloman aikana vanhempien tulee vain kayda vahvistamassa lapsen kirjautuminen ja samalla heille tarjotaan mahdollisuus valita luokka tai opettaja, mutta yleensa tiettya maksua vastaan. Ilmaiseksi luokka arvotaan ja on vain onnea kenelle opettajalle paasee. Naihin arvontoihin ei yleensa suositumpia opettajia edes oteta mukaan. Eli raha puhuu naissakin asioissa, vaikka lain mukaan tallainen rahanpyynto on laitonta. Koulut perustelevat tata silla etta rahoja kaytetaan koulun kuluihin. Joka on totta, silla opetusministerioista tulevat avustusmaksut kouluille ovat olleet myohassa tai vähäisiä.



Turkissa opettajat ovat todella tarkeita, heita arvostetaan ja pidetaan aidin ja isan jalkeen tarkeimpina ja vaikutusvaltaisempina henkiloina lasten elamassa. Taman takia etenkin luokanopettajat ovat suurennuslasin alla ilmoittautumista ennen. Monet vanhemmat kyselevat tutuilta ja tuntemattomiltakin mielipiteita kuka on paras opettaja jonka jalkeen tekevat paatoksen siita kenen valitsevat. Monet eivat koe pahana asiana maksaa rahaa siita etta lapsi saa hyvan opettajan ja koulutuksen. Hyvasta luokanopettajasta pidetaan myos vanhempien puolesta hyvaa huolta koko kouluajan: opettajanpaivana lahjoitetaan kultaa, tietokoneita, jopa autoja, riippuen vanhempien tulotasosta. Hyvat opettajat osaavat myos opettaa seka pitavat huolta oppilaistaan kuin he olisivat hanen omiaan.

Meilla vasta alkoi tama taival. Seuraavassa postauksessa kerron meidan ensimmaisen viikon tunnelmista. Minkalaiset opettajat meilla on? Minkalaiset koulukirjat ja laksyt? Mita odotetaan ensimmaiselta luokalta?

3 kommenttia:

  1. Kylläpä aika on kulunut! Onnea kaksosten koulutielle:)

    VastaaPoista
  2. Hyvää koulutaivalta muksuille. Innolla odotan seuraavaa päivitystä koulumaailmasta.

    VastaaPoista
  3. Ihana, että olet päivittänyt blogiasia! :) Tuli itse vierailtua Mersinissä ja Adanassa viikko sitten. Oli tosiaan aitoa elämää siellä ja ero turisti paikkoihin huima. Yksi tuttava asuu Mersinissä, mutta hänen lisäkseen sinun blogisi oli saanut Mersinin niiden paikkojen listalle, jotka haluan nähdä. :) Koulu tekstiisi liittyen tuli reissun aikana nähtyä koululaisia koulun pihalla leikimässä, kotimatkalla, nähtyä eräs nuori opiskelija läksyjä tekemässä, tutustuttua opettaja pariskuntaan ja nähtyä Mersinin yliopiston kampus, joka oli todella iso ainakin minun mielestäni. Vaikka näki vain etäältä koulumaailmaa, eikä pintaa syvemmälle, niin kyllä eroja suomalaiseen kouluun löytyi. Kuulinpa muuten toiselta opettajalta, että Turkin koulujärjestelmässä olisi otettu mallia Suomesta. Se oli uusi ja mielenkiintoinen tieto minulle.

    Toivottavasti taas pian saisi lukea tekstejäsi Mersinistä ja arjestanne. :) Ja lapsille onnea koulutielle :)

    VastaaPoista