maanantai 1. kesäkuuta 2009

Raskaus + turkkilainen kulttuuri

Nyt kun olen raskaana ja asun täällä Turkissa niin ajattelin yhdistää nämä kaksi asiaa. Tässä on nyt sitten joitain asioita jotka ovat erilaisia raskauskulttuurissa Turkissa kun mihin minä olen Suomessa tottunut :)

* Täällä ei ole neuvolaa vaan koko raskauden ajan käyt naisten sairauksiin sekä synnytyksiin erikoistuneella lääkärillä. Käyntien määrää ei ole myöskään selvästi määritelty vaan voit siis melkeinpa kuinka usein vaan käydä katsomassa pikkuisiasi ultrassa :) Tästä esimerkkinä että minulla on 10 raskausviikkoa takana ja olen jo kolme kertaa käynyt ultrassa. Seuraavan kerran lääkäri kutsui kolmen viikon päästä. Olen kuullut myös ihmisistä jotka ovat käyneet vieläkin useammin. Minulta ei vielä ole otettu mitään verikokeita, mutta ensi kerralla varmaan tehdään ekat veriseulat samoin kun mitataan niskapoimut. Kaksosten kanssa on myös ihan erilaista kun normaaleissa ykkösraskauksissa.

* Vauvanvaatteita myydään joka paikassa. Etenkin Mersinissä on kymmeniä vauvoihin erikoistuneita liikkeitä jotka purkuavat vaatteita. Markkinoilla samoin on monia kojuja vauvanvaatteille ja se on halpaa! Myös monesti turkkilaiseen kulttuuriin kuuluu että vauvan perhe neuloo vauvalle paksuja liivejä, neuleita sekä peittoja. Tätä kulttuuria kunnioittaen otin minäkin puikot käteen ja aloitin peiton valmistuksen :) Anoppi ja käly ovat jo neuloneet kaksi ihanaa neuletakkia. Seuraavaksi he siirtyvät neuletöppösiin sekä pipoihin. Me kyllä aloitettiin aivan liian aikaisin.

* Internetin vertaistuki (keskustelupalstat) on ollut jotain josta minä etenkin olen ollut aivan äimän käkenä. Sitä ei siis ole melkein yhtään. Uskomatonta neuvottomuutta yhdistettynä vanhoihin uskomuksiin sekä ylitunteiluun. Esimerkiksi aivan yksinkertaisiin kysymyksiin koskien raskautta voit saada vastaukseksi että sinun pitää juoda tälläistä yrttisekoitusta tai lukea Koraanin tämä luku ettei “pahat sielut” valtaa lapsiasi (Koraanin lukeminen on aina hyvä asia, mutta en usko että se mikään taikakirja ole). Kuulema yksikin nainen oli kävellyt hakaneula taskussa synnytyksen jälkeen koska kuulema oli joku sanonut sille että ilman hakaneulaa mustat sielut valtaavat vauvat. Vastaajista monet myös itsekin tähän heti uskovat ja suunnittelevat jo ostavansa hakaneuloja. Toisena esimerkkinä, kaikki raskauden normaalit merkit kuten lihaskivut tai krampit ovat maailman loppu. Kirjoitetaan että on itketty viimeiset kolme päivää kun vatsassa on ollut kramppeja: “raskaus meni varmasti kesken”. Seuraava on itkenyt kolme päivää kun ei mitään raskauden oireita ole. Vastauksina on aina että mene lääkäriin. Tämän takia voin vain kuvitella minkälaisia potilaita muutenkin ylityöllistetyt erikoislääkärit käsittelevät päivittäin.

Näiden esimerkkien plus monien muiden samantyylisten tapausten takia olen täysin siirtynyt suomalaisille vauva-sivustoille joissa on sentään hiemän järkevämpää porukkaa.

* Perheen tuki ja apu on täällä huomattavasti tärkeämpää, jo raskauden aikana, kuin Suomessa. Esimerkiksi anoppi ja käly ovat asuneet meillä nyt yli puolitoista kuukautta eivätkä aio lähteä kotiin niin kauan kunnes en heitä tarvitse. He siivoavat, pyykkäävät, tekevät ostokset, kokkaavat sekä auttavat muutenkin kaikissa asioissa. Yleensä he myös jäävät vauvojen syntymän jälkeen auttamaan pariksi kuukaudeksi, auttaen uuden äidin alkuun. Apu voi olla äidin tai isän suvun puolelta. Tämä apu on kullanarvoista etenkin minulle koska olen riskitapaus :)

Tässä on nyt muutama ajatus jotka näinä päivinä on mielessäni pyörinyt. Ehkä tässä raskauden myöhemmissä vaiheissa lisää eroavaisuuksia esiin joten niistäkin kirjoittelen :)

Oikein hyvää uutta viikkoa! :)

P.S rv. 9+6 ja olo on edelleen mainio. Ruoka ja uni maistuu hyvin. Viime perjantaina käytiin ultrassa, kaikki ok ja toinen vauva jo heilutteli käsiään :) Vesimelonikausi ollaan myös virallisesti avattu :) Nam!

11 kommenttia:

 1. Jos sieltä kaksi terhakkaa tenavaa tulee, niin synnytyksen jälkeinen apu sukulaisilta on kyllä tarpeen.

  Vesimeloni ja mansikkakausi korkattu täälläkin. Naminami, joskus sentään jotain terveellisiäkin herkkuja! :)

  VastaaPoista
 2. Niinpa- kaksi kerralla...mahtavaa!

  Mina vietin odotusajan taalla, mutta kahdesti viikoilla 32 lennahdin Suomeen punnertamaan:)

  Ihanaista odotusaikaa- halit!

  VastaaPoista
 3. Hassuja tuollaiset lähestulkoon taikauskoisuudet, mutta mukavaa se että ultrassa voi käydä niin usein melkein kuin haluaa. Hyvä, että netin kautta pääset myös suomalaisille sivustoille juttusille ja tietoa hakemaan.
  Onko sinun omalääkäri myös sitten se, joka tuo lapset maailmaan - vai tietääkö sitä vielä?

  TÄällä Irlannissa käydään tietääkseni raskauden aikana kaikki lääkärintarkastukset siinä sairaalassa, missä sitten myös synnytetään.
  Meillä on muuten tuossa 200 metrin päässä synnytyssairaala, eli jos ollaan vielä täällä jos ja kun joskus lapsia tulee, niin ei ois pitkä matka! :)

  Voihan edelleen paksusti ja nautiskele kaikesta ihanasta avusta mitä sulle tarjotaan, se on kyllä todella loistava juttu! :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista tietoa sieltä Turkista! Täällä tarkistetaan tietääkseni äidit erittäin hyvin koko raskauden ajan,niin että mahdolliset ongelmat nähtäisiin jo ennen syntymää.
  Oikein ihanaa ja helppoa raskausaikaa Heli!

  VastaaPoista
 5. Tuo kuva on aivan ihastuttavan hellyyttava.
  Todellakin taikausko on monissa asioissa viela tiukassa.Mutta vaihtelee paikkakunnittain.Olisikon se Mersinin alue,ja muutenkin siella pain enemman taikauskoon taipuvaista,kun taalla etelassa.Mutta juuri vanhemmilta ihmisilta kuulee paljon taallakin.
  İhanaisia odotuksen paivia siella hyvassa huomassa.Halaus!

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, että raskautesi sujuu noin hyvin!! Raskauden kontrollit kuulostavat samalta kuin täälläkin. Ultrassa ei tulisi kuitenkaan käydää kovin paljon turhaa koska se ei ole välttämättä hyväksi sikiölle. Mutta toki kaksosraskautta erityisesti tullaan seuraamaan tarkemmin.

  Tuosta Koraanista sen verran, että muslimithan uskovat pahan silmän olemassaoloon. Siitä on Koraanissa. Ja sitä varten tulee suojautua nimenomaan Koraanin jakeita lukemalla (kolme koraanin viimeistä suuraa erityisesti). Monissa maissa käytetään myös kaikenlaisia amuletteja kuten silmiä, kaloja, käsiä mutta ne ovat kiellettyjä. Erityisesti lapsia tulee suojella pahalta silmältä ja lukea heille usein näitä Koraanin jakeita. Eli ei mikään taikakirja eikä taikausko kuulu Islamiin mutta ihan oikeassa ovat ne jotka kehoittavat lukemaan Koraania kaikkea pahaa vastaan.

  Vesimelonit ovat tulleet myyntiin täälläkin mutta en ole vieä ekoja uskaltanut ostaa. Mansikat taas ovat jo pahoja :D

  VastaaPoista
 7. voisin kuvitella noiden uskomuksien olevan samaa taalla, en tieda...
  meidan autokuskilla roikkuu peruutuspeilissa silma...
  koulutus/sivistystaso vahentaa luuloja ja uskomuksia mutta siihen on mm. Turkilla ja Egyptilla viela pitka matka varsinkin maaseudulla...

  Voi hyvin!

  VastaaPoista
 8. Ah Karpuuuuuuzzzzz!!!! :D Mäkin haluuun TURKKILAISTA vesimelonia! Afiyet olsun, yarasın! ;)

  Kaikkea hyvää, ihanaa, ettet ole yksin!

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa ihanalle, että joku tulee auttamaan kaksosia odottavaa. Itselläni oli kaksosia odottaessa reilu vuoden ikäinen hoidettavana, ja kyllä tuntui välillä että apu olisi ollut tarpeen, mutta itse piti kaikki tehdä ja jaksaa...:(. Onneksi selvittiin siitäkin. Hyvää musaa sulla täällä, piti aivan kopsata itselle, että työmatkalla kuuntelen antaumuksella. Iloista odotusta ja kaikkea hyvää odotukseesi! -Seija.L-

  VastaaPoista
 10. Tosi mielenkiintoista asiaa! Itse tulee harvemmin tällaisia ajatelleeksi, koska ei tarvitse. Täällä olisi kuitenkin jo lähes outoa, jos jomman kumman vanhemmat tulisivat kovin pitkäksi ajaksi majailemaan raskaana olevan pariskunnan nurkkiin. Hienoa, että sinä saat apua ja osaat sitä ihan selvästi arvostaa :)

  Makoisaa odotusta, toivottavasti olo pysyy hyvänä jatkossakin!

  VastaaPoista
 11. Onnittelut raskauden johdosta :). Kaksoset! Ihanaa.

  Ultraäänitutkimuksesta sanoisin kuitenkin sen verran, että kovin usein (tai ainakaan ns. huvin vuoksi) ei kannata ultrassa käydä, koska sekään ei ole täysin vaaratonta. Tai pikemminkin sen kaikkia vaikutuksia ei vielä tunneta, mutta ultraäänen aiheuttama lämpötilan nousu voi mm. vaikuttaa solunjakautumiseen, ja onpa sen väläytelty aiheuttavan myös lapsettomuutta poikalapsille.

  Toivon, etten pilaa iloasi raskaudesta, mutta alan eräänlaisena asiantuntijana en voinut olla mainitsematta myös tuosta asiasta, josta voit jo olla tietoinenkin.

  VastaaPoista