tiistai 26. maaliskuuta 2013

Valimeren Kisat 2013 Mersinissa


Mersin on jo pari vuotta valmistautunut henkisesti ja fyysisesti noihin isoihin kilpailuihin joista kukaan meista ei ollut aikaisemmin kuullut. Kun Istanbulin mahtikaupunki hakee vuoden 2020 olympialaisia, jaa Mersinille valittavaksi vain tallaiset pikkukisat. Kymmenen paivan verran kesakuussa olisi tarkoitus juoksuttaa, hypyttaa, loikkauttaa ja muutenkin vain kilpailuttaa osaanottajia Valimeren alueen maista. Hehkutukset ja odotukset ovat kovat ympari Mersinia. Totuus jaa luultavasti huomattavasti vaiemmaksi.

Tassa pari viikkoa sitten yhden ystavamme kanssa juttelimme aiheesta. Han on aikamoinen realisti eika usko kisoista mitaan isoa yleisomenestysta tulevan. Kuinka moni turkkilainen on valmis MAKSAMAAN ja menemaan katsomaan lajeja, joista heilla ei ole yhtaan tietoa?! Ehka jalkapallo ja yleisurheilu voivat olla ne kaksi lajia joihin katsojia ehka puoli katsomollista loytyy, mutta entapas ne muut lajit kuten kasipallo, voimistelu, kiekoheitto, karate tai judo? Ainoastaan niissa lajeissa joissa turkkilaisilla on mahdollista voittaa muutama katsoja loytyy. Mutta mista loytaa sit ne kolme-neljakymmenta tuhatta katsojaa lisaa? Ulkomailta? En usko.

Ystavamme mielesta tuohon aikaan Mersinin kaupunki aikoo jakaa kaikille tyontekijoilleen vapaalippuja sellaisiin lajeihin jotka eivat myy. Samoin opettajat (joilla on tuona aikana seminaareja) "paasevat" ilmaiseksi katsomaan vaikka vesipalloa! Katsomot on taynna ja paattajat myhailevat kun telkkarissa nakyy "menestys".

Toinen asia joka mietityttaa on kisoja varten rakennetut urheiluhallit ja -tilat. Ne on rakennettu sellaisella valonopeudella etta ajatuksia herattaa rakennusten kestavyys. Olen asunut Mersinissa jo melkein 6 vuotta, joten nykyisen kaupunginhallinnon uskomaton sahlays ihan perus kaupunginjohtamisessa on tuttua.


 Katuja tehdaan miten sattuu ja se kestaa kuukausia (yksi kino hiekkaa odottaa siis tekijoita monta kuukautta). Seuraavana vuonna tehdyt kadut revitaan pois ja tehdaan uudestaan. Eika ne tehdyt kadut mitaan kaytannollisia ole. Katukivet on aseteltu hienonhienon hiekan paalle joten ensimmaisen sateen jalkeen kadut on kuhmuraisia ja taynna kuoppia kun se hiekka sielta alta lahtee liikkeelle. Monet autotietkin tehdaan samalla taktiikalla. Joka vuosi sitten uudestaan. Viime vuonna kisoja varten asfaltilla paallystetyt tiet ovat jo ihan kuoppaisia. Kuopat sit paikataan asfalteilla joten teilla ajaminen paikoin muistuttaa metsatiella menoa. 

Tassa ovat tyontekijat tekemassa tata "mahtavaa" katua

Rannat ovat roskia taynna, puistoissa penkeista puolet on rikki, leikkipuistoista puuttuu portaita tai liukumakia. Hyvaa mainosta Mersinille! Kolme vuotta sitten valitin asuinalueeni hallinnolle kirjallisesti viereisen puistomme huonosta kunnosta. Vastaus oli etta "puisto on suunnitelmavaiheessa ja sen teko alkaa lahiaikoina". 3 vuotta on kulunut eika kukaan ole puistoa tehnyt. Ainoastaan isoimpia kuoppia yritetaan paikkailla hiekalla, joka tekee siella kavelysta aivan jarkyttavaa!! Etenkin lastenvaunuja tyontaessa monet kirosanat lensi kun juutuin jokaiseen kuoppaan.

Kuva rakennettavasta yleisurheiluareenasta



Tama kuva on urheilijoille rakennettavista asuntoloista jossa rakenteet murtuivat: 6 tyontekijaa loukkaantui




Siis, tallaisia "palveluita" tarjoava kaupunginhallinto aikoo lapikayda kansainvaliset urheilukisat. Pelottavaa ajatella! Kaikki nuo urheiluhallit sijaitsevat ihan keskella ei mitaan. Sinne ei ole minkaanlaista julkista kuljetusta, jolleivat he sitten hyvin suunnitellusti kesalla aio tahan muutosta tehda. Urheiluhallien ymparilla on slummeja, peltoja ja isoja roskalajia. Katuja ja teita ei ole. Olemassaolevat tiet ovat peltotien tasoisia. Tehtavaa on paljon ja aikaa 3 kuukautta!

Ajattelenkin etta uutisissa saadaan Turkin menestyksen sijasta lukea minka urheiluhallin katsomo romahti tai minka hallin katto lensi. Toivomme vaan peukut pystyssa ettemme nolaa itseamme!!! Ja jos ajattelette menenko katsomaan kisoja, vastaukseni on: en! (tai toisin ajatellen, missas lajissa niita komeita, puolialastomia miehia onkaan?! nyt paasis varmaan eturiviin niita ihastelemaan :)




1 kommentti:

  1. Kyllä oman kaupungin asiat tulisi olla ensin kunnossa ennenkuin jotain tuollaista järjestetään...

    VastaaPoista