Eilen sit kuitenkin kunnostuin ja tein intialaista tikka kanaa jasmin riisin ja bulgurin kanssa. Viereen salaattia ja valkoista retiisiä. Jälkiruoaksi tein suklaavanukas-mannakakkua. Täällä Turkissa on hirveästi kaupoissa vanukasjauheita, joita vaan lisätään maitoon ja kiehautetaan. Ja vanukas on valmista!
Tämän kakun ohje on seuraavanlainen:
1 litra maitoa
2 dl sokeria
2 teelusikkaa vanilliinisokeria
9 ruokalusikallista mannasuurimoita
4-5 ruokalusikallista kookoshiutaleita
1 teelusikka kanelia
Suklaavanukas tehtiin 7 dl maitoa joten tarvitsin puolitoista pussillista vanukasjauhetta (sekoitan bitter suklaan makua ja karamelli manteli suklaata). Jos vanukasjauhetta ei ole niin vanukkaan voi tehdä helposti myös itse.
Vanukas:
7 dl maitoa
3 ruokalusikallista tärkkelystä (maissi tai vilja)
2 teelusikallista vanilliinisokeria
3 ruokalusikallista kaakaojauhetta
2 dl sokeria
Ohje:
Aloitamme mannaseoksen teosta. Mitataan kattilaan maito, sokeri, vanilliinisokeri ja mannasuurimot. Kiehautetaan ja samalla sekoitellaan jottei mannasuurimot tartu pohjaan. Noin 10 minuutin päästä siitä on tullut puuromaista ja mannasuurimot ovat paisuneet. Tällöin joukkoon voi lisätä kookoshiutaleet ja kanelin. Muitakin makuja voi lisätä oman maun mukaan. Seos kaadetaan piirakkavuokaan ja laitetaan jäähtymään.
Sillä aikaa voidaan tehdä vanukas. Jos käytät valmista vanukasjauhetta, niin tämä vaihe on helppo. Muuten mitataan kattilaan maito, sokeri ja tärkkelys. Vispataan kunnes tärkkelys on sekoittunut maitoon kunnolla. Sen jälkeen voidaan lisätä vanilliinisokeri ja kaakaojauhe. Näitä voi lisätä ja vähentää maun mukaan. Kiehautetaan kokoajan sekoitellen. Valmis vanukas kaadetaan jäähtyneen mannaseoksen päälle ja annetaan kakun jäähtyä. Kun kakku on jäähtynyt niin se voidaan koristella kookoshiutaleilla, saksanpähkinöillä tai pistaasipähkinöillä, ihan millä vaan haluaa. Kakku tulisi tarjota viileänä ja säilyy hyvin jääkaapissa.
Afiyet olsun!
Olen tosi surkea tekemaan makeita kun ne jaa sitten yleensa mun harteille syömisen suhteen....mun bravuureja on siis perinteiset suomalaiset piirakat ja juusto- seka porkkanakakku, muuta en juuri tee, tama kuulosti suht iisilta joten pitanee kokeilla, en ole jotenkin oppinut kayttamaan noita paikallisia juttuja makeissa vaikka niita on hyvin tarjolla. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoista