perjantai 13. marraskuuta 2015

Mita Turkissa elamiseen vaaditaan?




Silloin tällöin netissä tulee vastaan kyselyjä minkälaista asuminen on Turkissa. Yleensä kyselijä on suunnittelemassa muuttoa Turkkiin ja on luonnollisesti kiinnostunut minkälainen haaste se tulee olemaan.

Mietinkin, 10 vuotta täällä asuneena, mitä neuvoja antaisin nykyisillä tiedoillani ja kokemuksillani.

Turkin muuttoonhan vaikuttaa paljon se, minnepäin Turkkia on muuttamassa sillä elämä tässä valtavassa maassa on todella erilaista eri puolilla. Muutin itse Istanbuliin 24-vuotiaana, joten ensimmäinen neuvoni onkin että jos tänne haluatte muuttaa ja haluatte elämänne juurtuvan tänne: muuta nuorena. Nuorena jaksaa vielä kaikki ne uudet asiat, olla avomielisempi ja rohkea. Vuosien mittaan uuteen elämään ja kulttuuriin kasvaa eikä se enää tunnu oudolta. Nyt 10 vuoden jälkeen en koe edes muuttoa Suomeen mahdolliselta, koska joutuisin jättämään kaikki turkkilaisen elämäni hyvät asiat tänne. Eikö monet epäröivät ajattele juuri samoin Suomesta?!

Suosittelen myös ennen muuttoa pientä koeaikaa, jolloin asuisitte vaikka 2-3 kuukautta täällä mahdollisimman normaalia turkkilaista elämää.  Ei siis hotellissa valmiiden pöytien äärellä. Tällöin hieman jo se ensihuuma laantuu ja pystyy näkemään myös elämää ilman turistilaseja. Monet ennakkoluulot ja haaveet yleensä tässä vaiheessa murentuvat.

Turkissa asuminen vaatii vahvaa luonnetta: suomalaista sisua, uteliaisuutta, kekseliäisyyttä ihan arkisissakin tilanteissa ja avoimuutta uusia elämäntapoja kohtaan. Turkkilaiset ovat hyvin ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia. Kotona istuvia, ujoja turkkilaisia en montaa tunne. Sinun pitää olla valmis itse solmimaan sosiaaliset suhteet muiden turkkilaisten kanssa ja tekemään työtä niiden eteen. Silloin tällöin kotona kahvittelu, soittelu tai vastavierailujen teko on normaalia ystäväkulttuuria vähän tuntemattomien ystävienkin välillä joka näkyy myös työkulttuurissa työsuhteita hoidettaessa. Turkkilaiset tykkäävät hoitaa asioita kasvokkain teekupin äärellä tai syöden. Tämän takia tiukan luonteen lisäksi tarvitaan kielitaitoa. Turkkilaisten englanninkielen taito on parantunut 10 vuodessa mutta edelleen harva sitä puhuu. Turkin kielen nopea opiskelu ja sen käyttäminen on tärkeä avain koko kulttuuriin. Turkkilaiset ovat todella onnellisia ja avuliaita jos vastapuoli yrittää turkiksi puhua, vaikka kielitaito olisi huonokin. Muistan itse ensimmäiset kerrat kun kieltä käytin: käänsin ostoslistat turkiksi ja lähdin sitten lähimarkettiin pyytämään niitä tuotteita myyjältä. Hyvin selvisi ja samalla opin uusiakin sanoja.


Turkin työkulttuuri on rankkaa. Töitä tehdään pienellä palkalla pitkiä tunteja. Yleensä ainoastaan sunnuntai on täysin vapaa. Edes lomapyhät eivät ole taattuja vapaapäiviä missään muussa kun pankeissa ja valtion viroissa. Jos suunnittelet työntekoa täällä tarvitset ensimmäiseksi työluvan jota kovin moni työnantaja ei ole valmis hakemaan. Ainoastaan isommat yritykset voivat siihen rumbaan ryhtyä. Tein itse työtä 3 vuotta ilman lupaa, mutta jos olisin jäänyt kiinni olisi tiedossa ollut karkoitus ja maahantulokielto. Jos sinulla on Turkin kansalaisuus (voi hakea 3 vuoden avioliiton jälkeen), voit tehdä töitä vapaasti samoin etuuksin kuin muutkin turkkilaiset. Oleskelulupa on myös ehdoton asia jos haluat asua täällä pitempään. Eurooppalaiset ovat täällä haluttua kamaa. Heidän taitonsa, tietonsa ja luonteensa ovat valttia työmarkkinoilla. Etenkin turismissa sekä kouluissa on pulaa kielotaitoisista. Samoin Turkin paisuvan ulkomaan kaupankäynnin takia vienti/tuonti- ja tulliyritykset etsivät ulkomaalaisia.


Jos et itse ajattele tekeväsi työtä mutta puolisosi tekee, niin sitten näet vähän tylsemmän puolen täälläelämisestä. Pitkien työpäivien takia joudut olemaan paljon yksin ja hoitamaan kodin asioita. Turkkilaiset naiset ovat myös tottuneet tekemään kotona paljon kotitöitä, jopa siinä määrin että meistä se voi tuntua liioittelulta. Tarviiko sitä olkkarin matto nyt joka päivä tuulettaa? Koti pidetään järjestyksessä ja siisteys on tärkeää. Käsintehty on myös vakiokäsite kaikessa. Ruoat, jogurtit, säilykkeet, hillot tehdään itse. Jotkut myös tekevät tomaatti - ja paprikatahnatkin itse. Vieraille tarjotaan aina itsetehtyjä suupaloja. Vain työssäkäynti on vapauttava "tekosyy" ostaa valmista. Turkkilaiset naiset ovat myös hyvin uteliaita, joten he varmasti utelevat kaikki tiedot elämästäsi hyvinkin nopeasti. Itse he ovat myös valmiita kertomaan saman omastaan.

Turkissa myöskään valitettavasti kukaan ei tule koskaan sanomaan sinulle mitään vaan sinun tulee ottaa selvää kaikesta itse. Jopa henkilökohtaisesti paikan päältä. Tälläiset asiat ovat esimerkiksi lupa-asiat ja maksut. Nämä voivat viedä ison osan päivästä. Muut mahdollisuudet ajankäytön suhteen on täysin rajatut kaupungin mahdollisuuksiin. Täällä Mersinissä on rantojen lisäksi hyvä pyöräily sekä kävelytie, kuntopuistoja, pelikenttiä sekä paljon kuntosaleja. Kulttuuritarjontaalkin löytyy, samoin erilaisia kursseja kädentaidoista pilatekseen. Suurin osa näistä on ilmaisia.

Ja tärkein tekijä täällä asumisen onnistumiseen on raha. Täällä ei valitettavasti voi elää kovin mukavaa elämää ilman tiettyä peruspalkkaa, joka on esim mielestäni minimissään 2000 liiraa kuussa. Sillä kattaisi vuokran, sähkön ja veden sekä ruokakustannukset ja ylimääräistäkin voisi vielä jäädä. Riippuu tietenkin kaupungin yleisestä hintatasosta. Kaikki raha tämän päälle olisi mukavuuden lisäämistä. Täällä ei  kodit ole talvisin lämmittettyjä vaan lämmitys hoidetaan talouskohtaisesti joko maakaasulla, puuhellalla tai sähköllä. Tämä tuo aina piikin talven laskuihin.

Lasten koulunkäynnistä olenkin jo aikaisemmissa postauksissa kertonut sekä kerron lisää tulevaisuudessa.

Täällä eläminen vaatii siis paljon. Ei ole helppo muuttaa tänne Suomen kaltaisesta hyvinvointivaltiosta jossa valtio ajattelee kaiken sinun puolestasi. Voisi sanoa etta täällä asiat ovat jopa toisinpåin :) kaikesta huolimatta täällä elämisen hyviä puoliakin on paljon. Näitä ovat ilmasto, ruoka, ihmiset, sosiaalisuus ja perhekulttuuri, elämänlaatu (jos rahaa on tarpeeksi) ja terveydenhuolto (parempaa kuin Suomessa). Turkki on kokoajan kehittyvä maa jossa monet asiat ovat muutoksen kourissa. Täällä enemmistö väestöstä on nuoria, joten maa on dynaaminen. Yrittäjyys kukoistaa ja mahdollisuudet onnistua ja rikastua työtä tekemällä ovat Suomea paremmat.




En ole katunut tänne muuttoani päivääkään. Turkki on muuttanut minua ihmisenä suunnattomasti näiden 10 vuoden ajan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti