keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Minun kotini Istanbulissa - Zeytinburnu


Kaikkein eniten tällä Istanbulin matkallani hämmästelin Istanbulissa tapahtunutta muutosta katukuvassa. Etenkin Zeytinburnun alue oli aivan upea! Tuntui että olisimme olleet poissa 5 vuotta, mutta ei, vain 1,5 vuodessa suuria muutoksia oli tapahtunut.

Uusi lukiorakennus, meidän aikanamme tätä oli juuri aloitettu rakentamaan.Meidän asumallamme alueella oli vain yksi korkeakerroksinen "site" eli monesta rakennuksesta muodostuva asuintalorykelmä. Tällä kertaa sen viereen oli valmistunut Kiptasin upeat, modernit asuinrakennukset (oikealla pienessä kuvassa, animaatiokuva) sekä sen vastapäätä, entiselle massiiviselle bussien päätepysäkille, 10 uutta modernia asuinrakennusta! (ei näy kuvissa) Vanhat tiet olivat poissa, tilalla tunneli sekä upeat, vihreät tienpenkat. Oli vaikeata suunnistaa vanhoilla tiedoilla ja eksyimmekin useasti :) Suu auki tuijotin näitä uusia rakennuksia ylpeänä muutoksista! Voi kunpa meidän aikana olisi ollut näin upeata.Laittomasti rakennetut "gecekondut" eli hökkelirakennukset olivat täysin tuhottu, tilalle tehty teitä sekä viheralueita. Niiden liepeillä myös rakennustyöt olivat täydessä vauhdissa (ei näy tässä kuvassa).


Ja rakas Olivium. Tässä kauppakeskuksessa vietin aina aikaani kun tylsistyin viikonloppuisin. Oliviumin edulliset hinnat ovat kuuluisia ja nytkin tein löytöjä :) Löysin kauan etsimäni harmaan puolipitkän villapaidan 10 TL eli 5 EUR:lla. Samoin Oliviumin vierestä löysin kivan hupparin 7,5 TL eli 3 EUR:lla.

Zeytinburnun bulvari eli shoppailukatu.
Kuvat Oliviumista ja Bulvarista eivät ole minun ottamiani (voin pahoin eikä kamera pysynyt käsissä)

8 kommenttia:

 1. Varmaan ollut tosi huikeeta nahda, miten paljon kotikonnut on niin lyhyessa ajassa muuttunut! ...ja myoskin huomata vanhoja tuttuja paikkoja siela seassa viela jaljella :)

  Ma oon sillontallon ajatellut, milta mahtaakaan tuntua "sitten joskus" kun palataan Dubliniin lomailemaan tms. vuosien paasta sen jalkeen kun ollaan muutettu pois. En tieda millon muutetaan pois, mutta ihan varmasti jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista
 2. Aina kun me tullaan kotoa Bagcilarista, on vaihto Zeytinburnun asemalla. En ole muuten tuolla alueella liikkunut joten olisi kiinnostavaa kayda :)

  Maria

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä on jännää,miten kaupunkikuvat muuttuvat; se on ihan hyvä juttu kunhan vaan vanhaa ja arvokasta ei tuhota.Kuuluu ihan rivien välistä miten kaipaat tuonne missä ennen asuitte...Kivan näköistä aluetta, onko Zeytinburnu iso kaupunginosa? Mitä muuten tapahtui niille ihmisille,jotka asuivat niissä hökkeleissä? Saivatko he korvaukseksi asuntoja tai asutettiinko heidät jonnekin muualle?

  VastaaPoista
 4. Maamaa: Olet oikeassa. Istanbul muuttuu kokoajan ja siellä asuessa ei oikein nähnyt niin selvästi sitä muutosta. Nyt kun se tuli "yhtenä rypäyksenä" niin kyllä hämmästytti.

  En tiedä onko Dublin kokoajan muuttuva kaupunki? Istanbulissa ollaan pikemminkin rakentamassa ihmisille perustarpeita kuten rakennuksia, kulttuurirakennuksia, katuja sekä putkistoa uudistetaan. Puistoja rakennetaan. Ennen nämä asiat olivat retuperällä ja kaikkialla näytti aivan hirveältä. Kadut olivat vain yhtä mutaa ja asfalttia näkyi vain harvoissa paikoissa. Nyt Istanbul näyttää jo vähän sellaiselta kun sen pitäisi eli metropolilta :) Ennen se oli vain julmattoman iso kylä :D

  Maria: Harmi ettet ehtinyt käydä Zeytinburnussa piipahtamassa. Etenkin Olivium on yksi tosi kivoista paikoista eikä todellakaan pitkän matkan päässä Bagcilarista. Sieltä Zeytinburnun metroaseman vierestä lähtee dolmukset suoraan kauppakeskuksen viereen :) Mulla olisi varmaan mennyt siellä koko päivä ellen olisi ollut kipeä :) Suosittelen seuraavalla kerralla tai ainakin sen jälkeen jos olet sinne muuttamassa :D

  Yaelian: Olet oikeassa, onneksi Istanbulissa arvostetaan vanhaa ja arvokasta, sillä historiaa löytyy joka paikasta. Istanbul on ensi vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki joten senkin takia hiukan kasvojenkohotusta tarvitaan :) Mutta olen ylpeä siitä että se vanha räsyisyys, likaisuus ja huono kaupunkisuunnittelu on historiaa.
  En tiedä mitä juuri tuon alueen muutamalle hökkelitalon asukkaalle kävi mutta yleensä kaupunki tarjoaa heille vaihtoehtoisen asunnon hyvin minimaalisella vuokralla. Tietty monet heistä muuttavat niihin mutta sitten valittavat hintojen kalleudesta: entisissä hökkeleissä (jotka siis rakennetaan ilman lupaa minne vaan) käytetään laittomasti sähköä, joten laskujen maksu tuleekin yllätyksenä. Eikä tietenkään ennen vuokraakaan joutunut maksamaan. Luulen että suurin osa näistä muuttajista joko muuttavat jonnekin jonne voivat taas rakentaa uuden hökkelin. Olen sitä mieltä että tälläiset hökkelitalot pitää heti purkaa koska ne aiheuttavat niin haittoja ympäristölle (täällä on aivan hirveä savu talvisin kaduilla koska nämä hökkelit lämmittävät helloilla, viemäristöä ei ole), valtiolle (ei makseta mistään, ei veroja) sekä ovat katukuvassa todella rumia. Tämä on tietty vain oma mielipiteeni :)

  VastaaPoista
 5. Dublin, tai erityisesti sitä ympäröivät alueet (ei ehkä ihan keskusta) on muuttunut tosi paljon näiden vuosien aikana kun täällä oon asunut. Rakennetaa ihan hirveesti uusia asuinalueita, kauppakeskuksia, teitä, siltoja, ratikkaraiteita yms. Täällä on paljon sellaista vanhaa ja raihnaista aluetta, mikä pikkuhiljaa katoaa uuden alle. Ikävintä on nähdä puistojen ja viheralueiden väheneminen, vaikka onneksi niitä kuitenkin vielä piisaa mukavasti :)

  VastaaPoista
 6. viihtyisalta nayttaa kuvaamasi alue. toivottavasti ei rakentamisen huumassa haviteta kaikkea vanhaa istanbulia. luulen,etta juuri istanbulissa on hyvin paljon vanhaa ja arvokasta ,joka pitaa sailyttaa.

  VastaaPoista
 7. Maamaa: Onpa mielenkiintoista kuulla etta siellakin ollaan ahkeria rakentamisessa :) Maailma muuttuu tosiaan, viheralueita taallakin suojellaan ainakin niin etta niita on joka asuinalueella runsaasti. Istanbul on tosin vahan eri juttu koska siella on ihmisia niin paljon, pakostakin viheralueetkin on kaytetty :) Mutta sıtten taas siella on jattimaisia puistoja (kuten esim Central Park NY:ssa tai Hyde Park LON:ssa) ihan vaan kappailyyn monessakin paikassa :) Siella unohtuu kaupungin ruuhkat ja kiireet :)

  sateenkaari: Tuolla meidan alueella ei kovin paljon vanhaa ole, mutta sekin vanha on hyvin suojeltu :) Zeytinburnulla oli kylla tarvettakin kunnon kasvojenkohotukseen. Alue on tosi lahella kaikkea mutta naytti ransistyneelta slummialueelta :)

  VastaaPoista
 8. Olen ihan samaa mieltä että sellaiset squatters, en tiedä sanaa suomeksi, jotka siis tulevat ja rakentavat hökkelinsä minne sattuu, niin jos kaupunki järjestää heille paremman paikan, on se ihan hyvä asia.Kuten mainitsitkin,niistä oli aika paljon haittaa.

  VastaaPoista