"Osmanli macunu" eli suoraan suomennettuna Ottomaanien tahna tai pikemminkin lääkesiirappi. Erilaisista mauista valmistettiin tahnaa ottomaanien aikoina sulttaanien lääkkeiksi. Myöhemmin nämä levisivät myös kansalaisten pariin ja myytiin makeisina. Nykyään etenkin Ramadanin aikoina tätä tahnaa myydään kaduilla. Myyjä sekoittaa haluamiasi tahnoja tikkuun josta sitten ne syöt. Ihan hyvää :)
Turkkilaisen kahvin tarjoilu oli ennen tämän näköistä. Nykyään kahvi tuodaan yleensä valmiiksi kuppiin kaadettuna vesilasin kanssa :) Kukanlehden päällä on pala lokum-makeista. Tämä tapa jatkuu yhä edelleen monissa kodeissa sekä hienoimmissa kahviloissa. Kuparisessa kahvipannussa kahvi valmistetaan ja tarjoillaan. Ruskeassa pienessä kupissa on tietääkseni tarjoiltu kahvin jälkeen nautittavaa minttulikööriä (etenkin juhlapäivinä ja vieraiden tullessa). Tämä oli tapana juuri Turkin tasavallan syntymisen jälkeen noin 85 vuotta sitten. Lisää turkkilaisesta kahvista (englanniksi)
Turkkilaisen kahvin tarjoilu oli ennen tämän näköistä. Nykyään kahvi tuodaan yleensä valmiiksi kuppiin kaadettuna vesilasin kanssa :) Kukanlehden päällä on pala lokum-makeista. Tämä tapa jatkuu yhä edelleen monissa kodeissa sekä hienoimmissa kahviloissa. Kuparisessa kahvipannussa kahvi valmistetaan ja tarjoillaan. Ruskeassa pienessä kupissa on tietääkseni tarjoiltu kahvin jälkeen nautittavaa minttulikööriä (etenkin juhlapäivinä ja vieraiden tullessa). Tämä oli tapana juuri Turkin tasavallan syntymisen jälkeen noin 85 vuotta sitten. Lisää turkkilaisesta kahvista (englanniksi)
ihania kuvia!
VastaaPoistataalla kahvi tuodaan tuossa kannussa ja kaadetaan asiakkaalle poydassa...
teen myos itse turkkilaista kahvia. luin jostain lehdesta, etta 'oikeaoppisesti' kahvin pitaa 'kiehahtaa' kolmasti, vasta sitten se on oikein tehty.
en ole huomannut maussa mitaan eroa kahden tai kolmen kiehahduksen valilla, 'kiehautan' kahdesti :-)
Jänniä tahnoja! Mistä ne on tehty?
VastaaPoistaTurkkilaista kahvia juon minäkin joskus ja mullakin on tuo pannu, finjan, kuten täällä sitä kutsutaan.Minäkin kiehautan kahdesti kuten Blogitse.
Täälläkin koristellaan hääparin auto kukkasin ja nauhoin..
Upeita kuvia olet löytänyt. Olen varmaan elellyt joskus kärpäsenä katossa tai kirppuna koirankarvoissa, kun kaikki vanha niin miellyttää :) Tuo lokum tulee kyllä vastaan joka paikassa.
VastaaPoistaBlogitse: Taallakin joissain paikoissa kannussa tuodaan kahvi poytaan ja vasta siella kaadetaan, mutta yleisesti kahvi on jo valmiiksi kahvikupissa :)
VastaaPoistaTurkkilaisen kahvin valmistus on taidetta johon vaikuttaa monia asia kuten kahvin laatu, veden maku (on eroja), sokerin maara, kahvikannun materiaali seka tietty oikea lampo. Olen kuullut etta juuri kuparinen kannu seka matalalla lammolla kiehauttaminen tekee parhaamman kahvin. Kahvin pitaa tietty olla tuoretta. Minakin kiehautan kahdesti mutta en ole mikaan mestari kahvin valmistaja :) Se on taalla taidetta! :)
Yaelian: Ma sanon suoraan etta en tieda tarkalleen mista tuo tahna on tehty. Ihan ensimmaisina aikoina sulttaaneille ne oli sekoitus 41 eri yrtista joka oli kiehautettu tahnamaiseksi. Tuolloin kuten sanoin, sita kaytettiin laakkeena. Nykyaan uskon etta se on vain maustettua sokeritahnaa, koska kovin makeata se oli :) Nimi on vain sama kuin ennen.
Hauska juttu etta teilla pannua kutsutaan finjaniksi..taalla tuon kahvikupin nimi on fincan :D Pannun nimi on cezve :)
Susadim: Vanhat kuvat miellyttavat minuakin :) Turkin vanhat ajat ovat niin erilaisia kuin nykyaan, valista oikein tekee mieli asua tuollaisessa puutalossa, ajaa hevoskarryilla tai kayda asioilla tuossa lahikaupassa :)
Lokum on tarkea juttu taalla :D
juuri muutama paiva sitten tutkimme taalla antalyassa esilla olevia vanhoja kuvia kaupungista.
VastaaPoistamuuten muistan suomesta viela aivan selvasti jyvaskylan vanhat mukulakivikadut.miten niita myöten lapsena tallusteltiin. OHO, olenkohan noin vanha.??
Hei taas ja terkut Ankarasta!
VastaaPoistaİhania nuo vanhat kuvat, valilla on sellainen kaksijakoinen olo Turkissa kun naita vanhoja turkin kulttuurin piirteita haviaa ja toisaalta uuden tuulet ovat tanne tervetulleita....onneksi viela simit- ja romunkeraajakauppiaat ilostuttavat aamuisilla huudoillaan mutta tuntuu etta ainakin rannikolta monista kaupungeista monet vanhat turkkiin ominaisesti liittyvat piirteet ovat kadonneet. Keikkumista siis menneen maailman ja tulevaisuuden rajalla. İkavia nuo teidan lammityspulmat, asumme nyt ensimmaista kertaa asunnossa missa ei tarvitse lammitysta miettia kun on merkezi doğalgaz, ei siis saatamista kombin kanssa tai touhuamista lammittimien kanssa. Huh! Ankarassa viime viikkoina työpaikalla ovat puhuttaneet murtovarkaat joilla on kaikenlaisia uusia vempeleita kotiin murtautumiseen ja tekevat sen taallakin cankayan alueella hapeilematta paiva aikaan kun isantavaki on poissa. Meilla on lumista ja kevatta odottelemme ja Ankaran patsihelteita. Kunhan terastaydyn niin luon ainakin oman profiilin ettei tartte anonyymina aina taalla kirjoitella, talla hetkella uudet työt pitavat kiireisena kampan laittamisen ohella. Terkkuja Mersiniin!
Kivoja kuveja ja mielenkiintoista juttua perinteistä. :)
VastaaPoistaVoikun enemmän tuollaisia perinteitä pidettäisiin yllä, jokapuolella.
Parhaat turkkilaiset kahvit olen keittänyt juuri kuparipannussa puuhellalla, missä kahvi kiehuu hiljakseen. En ole edes koskaan kokeillut kolmea kertaa kiehauttamista, kahdesta olen kuullut ja sitä käyttänyt. Ilmeisesti se kiehauttaminen vaikuttaa vaahdon määrään.
VastaaPoistasateenkaari: Ikahan on vain numero, tarkeinta on se kuinka vanhaksi tunnet itsesi sisalta :) Lohdutukseksi ollaan me varmasti kaikki jossain kavelty mukulakivisilla kaduilla :D
VastaaPoistaMahtavaa torstaita!! :)
Anonyymi Ankarasta: Hei Ankaraan!! :D
Kylla minakin haikailen kaiken vanhan peraan, vaikkakin Turkki on isojen muutosten kourissa. Muutosta pitaa tapahtuakin etta perushyvinvointi saataisiin kuntoon (edes toimiva vesijohdosto). Taalla Mersinissa vanhat tavat ovat viela enemman esilla kuin ehka suuremmissa kaupungeissa: kaduilla kavelevat myyjat myyvat yha KAIKKEA mahdollista kalasta, vihanneksiin, viltteihin, kodinkoneisiin seka akvaarioikaloihin (nain talvisin myyvat kaloja vaaseissa) :) Eskici:tkin (vanhan romun keraajat) ovat myos aktiivisesti katukuvassa. Saas nahda miten tulevaisuudessa naiden myyjien kay :) Olet onnekas kun teilla on tuo merkez doğalgaz. Tuleeko se kalliiksi? Mersinissa ei ole viela maakaasua kuin parissa kaupunginosassa johtuen siita etta sille ei ole tunnettu tarvetta olevan. Talvethan taalla ei tunnetusti ole kovin rankkoja ja loppujen lopuksi lyhyita.
Toivon mukaan murtovarkaat ei teidan kotianne loyda!! Kamalaa!!! Pitakaa ovet ja ikkunat kunnolla lukittuna seka olkaa tarkkana. Parempi kuitenkin etta jos murto tapahtuu etta ette ole kotona..ei ole kivaa tormata pimeassa murtovarkaaseen, etenkaan jos silla on aseistusta mukanaan. Me ollaan koettu 2 murtovarkautta yhdessa, mieheni taman lisaksi viela 2 lisaa.
Maamaa: Kunpa tosiaan :) Historia ja vanhat ajat ovat kiehtova asia :) Turkissa sita riittaa joka paikassa :) Naette itse Istanbulissa mita tarkoitan :D
ii: Sina olet ekspertti kahvinkeitossa selvasti :) Puuhellalla kahvi varmasti on kaikkein parasta. Onhan Suomessakin se nuotiokahvi jota juodaan aina eraretkilla. Ei varmaan parhaimman makuista kahvia loydy :)
En tieda mihinka kiehauttaminen vaikuttaa, vaahtoonhan tietty vaikuttaa myos kahvin laatu seka kuinka paljon sita kahvia on mitannut. Alussa nimittain laitoin aivan liian vahan kahvia kannuun eika vaahtoa syntynyt vaikka kiehautin kahdesti. Myohemmin tajusin sitten etta kahvia pitaakin olla enemman etta se vaahto syntyy :)
Hyvaa torstaita!!! :)
kiitos heli "lohdutuksesta". kyllapa on tullut vetta. ja kamalan kylmaa.taalla tanaan vain +6 astetta lamminta.
VastaaPoista