keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Talvi jatkuu

Enpä ole taas pitkään aikaan kirjoitellut kuulumisia. Eipä niitä erikoisesti ole. Tämä viikko alkoi maanantain sähkökatkoksella. Sen jälkeen onneksi on sähköt pysyneet päällä mutta talvinen arki, harmaus ja tylsyys on hiipinyt sisään. Ulkona sataa koko ajan tai pienillä väliajoilla. Kadut tulvii ja on kylmä.

Kotona meillä on käytössä olkkarissa infrapuna-lämmitin ja makkarissa normaali ilmastointilaite, eikä tuo olkkarin lämmitin välistä tunnu riittävän edes. Sen käyttöä vaikeuttaa tietty myös se, että jos sen avaa todella isolle, menee koko kodin sähköt :) Tää asunto on kyl niin hienosti sähkötetty että bravo vaan suunnittelijalle. Pistorasioita on vain yksi tai kaksi per huone. Plus että sulakkeita on tosi vähän verrattuna asunnon kokoon. Tämän takia pitää kokoajan olla varuillaan että mitä sähkölaitetta käyttää milloinkin. Uunia en voi käyttää minkään muun sähkölaitteen kanssa keittiössä, samoin kylppärin vedenlämmitintä ei voi pitää päällä samaan aikaan muun kuin telkkarin kanssa. Meneeköhän Suomessa asunnoista koskaan sulakkeet?

Tällä viikolla ollaan myös puuhailtu mun oleskeluluvan kanssa. Se meni jo umpeen 29. joulukuuta mutta mulla on vielä 15 päivän lisäaika anoa lupaa uudestaan. Kansalaisuudesta ei ole vielä mitään kuulunut, joten joudun pidentämään oleskelulupaani eli maksamaan lisää maankäyttövuokraa siitä että täällä saan tallustella :) Ajattelimme pidentää vain kahdeksi kuukaudeksi. Olen positiivisellä mielellä että tämän seuraavan kahden kuukauden sisällä se kansalaisuus sieltä tipahtaa :) Parhaimmissa tapauksissa se on tipahtanut parissa kuukaudessa meidän poliisilaitoksen ulkomaalaisosaston mielestä, joten laskelmieni mukaan tän kuun lopulla voisi jo se kirje tullakin :)

Mieheni on myös ollut kiireinen omien koulujuttujensa kanssa. Tällä viikolla hän pitää tämän lukukauden (1. kausi päättyy tammikuun lopulla) viimeiset kokeet joiden valmisteleminen vie aikansa. Huomenna miehelläni on vapaapäivä ja sekin on jo suunniteltu aivan täyteen kaikkea menoa. Pitää käydä pormestarin luona hakemassa papereita minua ja miestäni varten, sitten kopioimaan koepaperit valmiiksi sekä pitäisi vielä käydä markkinoilla ostamassa ens viikon ruoat. Ja vielä lupasivat sadetta....

Yritän lisätä jotain piristystä talven harmauteen...

12 kommenttia:

 1. Pidän peukkuja! :) Toivotaan, että se kirje tulee pian.

  VastaaPoista
 2. taalla meilla sadejakso kesti viikon verran.ja kylla tuli vetta kovasti valilla. tanaan olikin sitten aivan ihana lahtea ulos,kun aurinko paisteli.meilla on olkkarissa ja makkarissa ilmastointilaitteet.mutta makkarissa en sita juurikaan kayta.lammitan sangyn elektrikpattaaniyella(ohut sahköpeitto)ja kylmimmilla ilmoilla lammitan ilmastoinnilla 10 minuuttia ennen nukkumaan menoa.makkarimme on pieni,joten on aika lamminkin. aamulla kylla oli silla sateella vain +14,kun nousi ylös.mutta peiton alla tosi lammin.sulakkeet meilla kestavat muuten,mutta sofbenin kolmosvaihdetta eivat.suomessahan sahkön voimakkuus ei vaihtele,joten sulakkeetkaan eivat juurikaan paukahtele.mutta taalla turkissa jannite vaihtelee,mista sitten johtuu tuo kertomasi. ja joissain taloissa on tehty vaarin sahköasennukset.
  pidan peukkuja,etta saat kansalaisuuspaatöksen pian.

  VastaaPoista
 3. Hei sinne sateeseen ja kai sitä on on toivottavasti tännekin tulossa. Täällä asun 30v vanhassa talossa,jossa sähköhommat ei aivan parhaiten laitettu. Edelliset asukkaat remontoi asunnon,olohuoneeessa ja makkarissa on ihan sopivasti sähköpisteitä,mutta tässä huoneessa jossa tietokone, vain yksi! Sanoivat että kun oli lastenhuone , ei toista tarvinnut.Sen takia kai on sulake kerran paukahdellut, ja joskus tulee vähän sellaista ääntä,kun esim laitan siihen ainoaan sähköpisteeseen,johon myös tietokone kytketty, jonkun toisen laitteen. Teillä kyllä on tosi huono onni, että ne sulakkaet paukahtelee noin helposti. Täällä ei mielestäni edelleenkään ole ollut niin kylmää, että lämmittäisin;mulla on 1 infrapunalämmitin ja olohuoneessa on ilmastointilaite,jonka pitäisi puhaltaa lämmintä ilmaa myös 2 muuhun huoneeseen,muttei se lämmin ilma niihin pahemmin tule.

  Tsemppiä kansalaisuusasioihin!

  VastaaPoista
 4. Moro täältä Tampereelta.-23 näytti mittari kun äsken käytin koiran ulkona.Ja oli kylmä,voin kertoa.Me asutaan -76 valmistuneessa kerrostaloasunnossa,joka on kylläkin täysin rempattu.Pistokkeita meillä on riittämiin,mutta olkkarin ja eteisen sulake on yhteinen,jota sähkömieskin ihmetteli.Meil on iso eteinen ja tykkäisin siellä nurkassa säilyttää pientä pakastearkkua,mutta sulake poksahtaa heti tai alkaa valot vilkkua =).Joten nyt se on keittiössä.Eli jos haluaa discon järjestää meillä niin ei muuta kun pakastin eteiseen :)

  VastaaPoista
 5. Günaydin Heli,

  tassa maassa saa tottua noihin kaikkiin kommervenkkeihin...vaikeuttaa kyllakin arkiaskareita :). Minua aina huolestuttaa myös noitten sahkömiesten työmoraali ja tietamys.

  Meilla aivan uusi asunto ja ekoja kertoja saunassa löylya lyödessa sulake napsahti aina. Kiuas oli türkmalı ja se vaihdettiin suomalaiseen, sen jalkeen ei ole ollut ongelmia saunan kanssa. Eteisessa koko yksi sulakerasia meni vaihtoon kun suli. İhmettelin aina eteisessa mista ihme haju tulee, eika sahkömieskaan heti tajunnut koko ongelmaa :(

  Tuosta kansalaisuusasiasta, mulle se tuli viime elokuussa. Koko prosessi aloitettiin syys-marraskuussa 2007, paperit lahti Ankaraan maaliskuussa 2008 ja kesti elokuuhun ennen kuin kirje tuli. Se etuhan siita kansalaisuudesta tosiaan on, ettei tartte maksaa noita vuosittaisia maksuja mitka on kuiteski hukkaan heitettya rahaa :)

  VastaaPoista
 6. Sevda: Kiitos paljon :)

  Sateenkaari: Olet kylla oikeassa tuosta jannitejutusta. On se kummaa vaan :) Kait tahankin arkeen jotenkin vain tottuu mutta suomalaiselle se vaan on outoa kun joutuu kokoajan miettimaan mita laittaa paalle ja milloinkin. Taman takia on montakin kertaa sulakkeet mennyt :) Meilla oli Istanbulissa kaytossa tuo elektrik battaniye ja se oli kyl mun suosikki. En olisi halunnut nousta sangysta ollenkaan :) Taalla meille on riittanyt paksu peitto ja ilmastointilaite joten ei olla viela ostettu (vanha meni rikki). Tanaan taalla meillakin muuten paistaa AURINKO!! IHANAA! :)

  Yaelian: Tanaan meilla aurinko paistaa joten lahetin sateita sinne teille pain toivottavasti :)
  Sahko-ongelmat eivat siis ole vain rajoittuneet tanne. Onneksi sentaan teilla antaa jotain varoitusta ennen kuin sulakkeet paukahtelee, meilla ne vaan napsahtaa ilman mitaan varoitusta. Meillakin on olkkarin yhdessa (toinen kun on toisella puolella huonetta) pistorasiassa kiinni telkkari, kotielokuvalaite, antennivastaanotin, lammitin seka kaksi tietokonetta. Valista naa kaikki on paalla! Kylla silloin saa vahan pelata mutta kuulema paksukaapelinen jatkojohto kestaa myos todella hyvin jannitetta. Meilla on just sellainen tassa olkkarissa ja sen kaapeli kyl lampenee muttei sahkot mene.
  Te ootte kyl onnekkaita jos ei vielakaan ole tarvinnut lammitinta kayttaa :)

  ekku: Onpa ollut kylmaa tosiaan!! Kylla se Suomen talvi on aivan eri juttu. Varmasti jai lenkki aika lyhkaseksi? :)
  Hauska diskovalot :D Ma en voi edes haaveilla pakastimesta, se olisi varmaan tuomionpaiva koko kodin sulakkeille :)

  Meltem: Olet oikeassa sahkomiehista, varmaan suurin osa on itsekoulutettu joten miten he sitten tuntevat kaikki asiat. Selvaa on ainakin etta tassa talossa ei olla sahkotoita hyvin tehty. Varmasti taas on raha ratkaissut. Halvimmalla kun ei saa laatua.
  Apua, siis sulakkeet sulivat? Kauheeta!! Eika sahkomies tata edes tajunnut?! On se kylla ihmeellista! Varmasti noissa suomen saunakiukaissa jannite on paljon alhaisempi kun turkkilaisissa. Taten ongelmia ei ole syntynyt. Teille kuitenkin antoisia saunahetkia :) Kaytatteko sita useinkin?
  Meillakin varmasti kestaa tuon kansalaisuuden tulo maalis-huhtikuuhun asti. Meilla on bonuksena ollut koko prosessin aikana se, etta mieheni serkku on Mersinin vanha vara-pormestari (nykyinen Giresunin vara-pormestari). Joten ehka sen takia vois tulla vahan nopeemmin..en tieda. Positiivinen olen kuitenkin asian suhteen :)

  VastaaPoista
 7. Juu siis sulakemötikka kokonaisuudessaan olisi jossain vaiheessa syttynyt varmaan palamaan. Sahkömiehen mielesta sita vaaraa ei ollut (eipa tietenkaan), mutta mitenkas muuten...hajuhaittta lahti kun mötikka vaihdettiin. Taas oli Suomi-Pirkon jaarapaisyydesta ja periksi antamattomuudesta jotain apua. Mötikka oli jo osaksi palanut pikkuhiljaa kun ongelma selvisi.

  Saunaa meilla kayttaa mies ja poika enimmakseen kerran pari vkossa. Mina en ole kiinnostunut niinkaan, vaikka olen siella aina silloin tallöin kaynyt. Miehen toive oli tuo sauna. Neiti ei ole viela yhden vuoden ikaan mennessa kaynyt saunassa, katsotaan milloin inspiroidun asiasta. Eihan se ole suomalainen (edes puolisuomalainen) eika mikaan jos ei saunakastetta ole saanut =)

  Meilla oli suhteita Ankaran paassa aika korkealla taholla, mutta kun ne asiat vaan tuppaa kestamaan ja kestamaan...

  Toivottavasti saat paperit kuntoon pian ja paaset pembe kartın omistajaksi tuota pikaa :)

  VastaaPoista
 8. Meltem: Onneksi osasit olla vaativa ja sait sahkolaatikon kuntoon. Kylla arsyttaa noi sahkomiehet, voi luoja mita valinpitamyytta. Onneksi sentaan ei mitaan pahempaa ollut tapahtunut (tulipaloa syttynyt).

  Mielenkiintoista etta teilla miesvaki kayttaa vain saunaa :D Taitaa sun miehesi olla todellisen ihastunut suomalaiseen saunaan? Mun mieheni nauraa vain ajatuksesta sauna omassa asunnossa, vaikka joskus siita haaveilen :( Kuulema sauna on jo valmiiksi ulkona. Takkakin on aivan utopinen juttu miehelleni. Taitaa nama haaveet vesittya ihan alkutekijoilla :) Olet kylla onnekas! Kyllahan se pikkuneiti siella saunassa sitten ehtii kylpea isompanakin :)

  Kiitos myos toivotuksista pembe kartia varten :)

  VastaaPoista
 9. No niin oli tutun tuntuista tekstia. Meilla on kanssa aivan onnettomat sahkoviritykset, kun laittaa kaynnistaa micron, niin valaistus himmenee...ja lammitys on kanssa kylla aivan onnetonta. Taalla ihmiset ihmettelee, etta miten voin palella koko ajan, kun tulen niin kylmasta maasta. Yritan selittaa, etta ei siella yleensa sisalla palella, vaan kaikilla on kunnon lammitys. En tieda uskooko mua kukaan. Jotenkin amerikkalaisten on vaikea kuvitella, etta on olemassa maita, jossa voi asiat olla paremmin jarjestetty kuin taalla.

  Mutta tanaan on onneksi tulossa hiukan lampimampi paiva, voi menna ulos lammittelemaan aurinkoon.

  VastaaPoista
 10. Itkupilli: Minakin taalla yritan selitella samaa asiaa :) Nauravat aina kun palelen, kyselevat etta miten olen voinut joskus Suomessa elaa. No siella ei tartte kovin pitkaa siella kylmassa olla. Kodit ihanan lampimat talvisin. Taalla tuollaiset kasitteet ovat ihan outoja kun kunnon lammitys on vasta viime vuosien keksinto ja tietty se on TOSI kallista.
  Mutta se etta siella Amerikassakin nama samat ongelmat ovat esilla onkin ihan uutta minulle. Kylla tallaiset jutut vaatii karsivallisyytta. Hermot menee muuten heti :)

  VastaaPoista
 11. Pidetään peukkuja oleskeluluvan nopeaan saamiseen!

  Täällä Irkkulassa on sähköasennukset kanssa vähän niin ja näin. Proput on paukkunu pari kertaa kun on ollut 2 kodinkonetta samaan aikaan päällä. Töpselit on ihan älyttömissä paikoissa eikä niitä ole tarpeeksi. Ja kylppäreissä ei ole töpseleitä ollenkaan, hiustenkuivaajalle pitää meikäläisen tuoda jatkojohto läpi koko kämpän!

  Ja sähkö on tosi kallista. Meillä onneksi käytössä yösähkö, joka on edullisemaa, joten yön aikana kannattaa pyörittää pesukoneet ja suihkuvesi lämpenee. Jos lämmin vesi loppuu kesken päiväsaikaan, voi sitä "buustata" (boost up) lisää, mutta maksaa maltaita...
  Tuttavilla on aurinkopaneelit, mutta kun tuo arska ei täällä niin kovasti paista kesälläkään, niin en usko että siitä on mitään hyötyä näin talvisaikaan...

  VastaaPoista
 12. Maamaa: Taas tuli lisää yllätyksiä. Enpä tiennytkään että jopa Irlannissa on noin huonot sähkö-olot.
  Sähkön kalleus on varmaan aika yleistä maailmassa, täälläkin se on tosi kallista. Tuo boostaus on kyl erikoista. Toivon mukaan teidän ei sitä tarvitse kovin montaa kertaa käyttää. Se tuntuu boostaavan myös pankkitilin tyhjyyttä :)

  Joo, aurinkopaneeleista ei tosiaan ole hyotyä kun maissa jossa sitä aurinkoa näkyy useimmin kun kerran kuussa :D

  VastaaPoista