torstai 20. marraskuuta 2008

HUH...helpotuksen huokaus...

Ihanaa!! NYT se on ohi! Ei tartte enää stressata tätä kansallisuusasiaa vaan ainoastaan odottelen tästä lähin postipoikaa ja sen tuomaa hyvää uutista. Mitä tänään siis tapahtui? Suoraan sanottuna koko "komission" haastattelu oli aika turha juttu.

Aamulla me herättiin jo klo 7, kiitos Luonto-Äidin joka päätti että ukkosmyrskyn aloituspaikka on JUST se meidän makkarin viereinen sähkötolppa! Voi luoja mikä räjähdys! Siis aivan kuin viereinen talo olisi romahtanut räjähdysten kera. "Kiva" herätys!! Kummatkin hypättiin kauhuissamme sängystä ulos, mieheni juoksi jo ikkunaan. Mitään ei tietty näkynyt ja pari uutta salamaa vähän kauempaa kertoi että Luonto-Äidin herätyskello oli siis hälyttänyt. Kiitos tuon tehokkaan herätyksen, sain hirveän hedarin joka kesti koko aamupäivän.

Tapaaminen pormestarin luona oli klo 13.30 ja olimmekin paikan päällä hyvissä ajoin. Meidän lisäksi oli ainakin 9 muuta paria saapunut kuulusteltavaksi joten pelkäsimme että tää koko juttu kestää koko päivän. Isot kihot saapuivat ja show alkoi. Liukuhihna tyyliin muita pareja alettiin kutsumaan sisään kokoushuoneeseen jossa komissio istui. Sisällä ei näemmä viihdytty kuin pari minuuttia per pari. Aloin jo miettiä että onpas tämä helppo juttu, kunnes vuoro tuli minulle.

Komission kysymykset olivat aivan naurettavan helppoja. Mistä olet kotoisin, kuinka kauan olette olleet naimisissa, missä asutte, käyttekö ulkona syömässä, missä kouluja olet käynyt ja voila, se oli ohi! Lopuksi kaikki isot kihot nöykyttelivät tyytyväisinä joten luulen että kaikki meni hyvin. Ainakin vastasin kaikkiin kysymyksiin ihan ok, tosin jännitin niin paljon että pari kielioppivirhettä vilahti joukkoon :) Kuitenkin yksi isoista kihoista sanoi että puhun parempaa turkkia kuin he :D Odotin kyllä jotain kysymystä Atatürkistä mutta näemmä tämä ei ollut tärkeää heidän mielestään. Huokaisin helpotuksesta kun pääsin ulos sieltä salista ja naamani oli kuin aurinko. Kaikki on nyt siis ohi!!

Kokouksen jälkeen kävimme kirjakaupassa vaihtamassa vanhoja kirjojani uusiin. Vielä sitten kotiin saavuttuamme kävimme markkinoilla täydentämässä jääkaappia, joka tällä hetkellä onkin aivan täynnä. Seuraavassa postauksessa aionkin tyydyttää kurkkijoiden tarpeita kolmella kurkittavalla: jääkaappi, makkari ja kylppärin kaappi :)

18 kommenttia:

 1. Tahan sopii jonkun viisaan lausahdus:
  "Today is the day you worried about yesterday. Was it worth it?"

  Hienoa, etta haastattelu on ohi ja etta oli helppo nakki! Et sitten laulanut kansallislaulua? Ois ollut kuule upeeta jos oisit lopuksi sen loilottanut ilmoille! :D

  Kuvia odotellessa....kivaa torstai-iltaa! :)

  VastaaPoista
 2. maamaa: kiitos :) Tuo lausahdus käy tähän päivään kuin nappi silmään. Eihän sitä pitäis jännätä mutta ei sille vaan mitään voinut..valitettavasti.. :)
  Lopuksi oli sellainen hiljainen hetki jolloin ajattelin että NYT, nyt aloitat sen laulun! Mut ajattelin kuitenkin että enhän mä voi altistaa rakasta miestäni mun kauhistuttavalle lauluäänelleni. Rakkaus on vaan niin vanha tunne :D

  Mietin laulun kasetille äännittämistä ja sen lähettämistä Isoille Kihoille. Kyllähän mä sen laulun laulan perkele!

  VastaaPoista
 3. Onneksi olkoon. On varmaan ihanan vapauttava tunne.

  Voithan nousta vaikka parvekkeella pallille ja kajauttaa kansallislaulun koko naapuruston iloksi! Onhan toi nyt sen verran juhlava juttu.

  VastaaPoista
 4. Itkupilli: Hyva idis!! :) Meidan naapuristossa kaikuu viel tosi hyvin niin saan yleisonkin paikalle. Sen jalkeen varmasti poliisisedat :) Taidan kokeilla... pitaa kyl ennen sita kayda meidan "pahuus"-hyllykölla jaakaapissa.

  VastaaPoista
 5. ONNEKSİ OLKOON!!. eikö ne haastatellut miestasi ollenkaan. meilla pyydettiin mieheni ensin sisaan, ja sitten mina parin minsan paasta. sitten jaatiin viela aulaan odottelemaan, etta menikö lapi. kahdella pariskunnalla ei mennyt lapi. meille sanottiin, etta onneksi olkoon, kansalaisuus on selva.
  tama uusi laki on aviopareille helppo. mina kun laitoin asian virille sen vanhan lain aikaan, niin silloin oli vaikka mita juttuja. ja kerkesin niita lapikaydakkin. kielikoe oli muuten helppo. silloin. sain paperin eteeni, missa kerrottiin Ataturkista. ja minun piti se kirjoittaa pilkulleen samoin tyhjalle paperille. siina myös sanottiin mm. etta "mina lupaan kunnioittaa Ataturkia ja turkin lakeja.ja vaikka olimme naimisissa, niin minun piti nayttaa toteen, milla tulen toimeen turkissa. ottivat visaelectronkortistanikin valokopion. mutta eivat tarkistaneet, etta onko minulla suomessa tililla rahaa. nythan ei mitaan naita ole, jos avioliiton perusteella hakee kansalaisuutta.. nyt sitten vaan odottelet. sanoivatko, miten kauan kestaa??
  meillakin on makkarin edessa sahkötolppa. ja viime talvena koin samanlaisen "rajahdyksen" kuin sina tana aamuna, mutta se oli paivalla ja olin keittiössa. keittiön pistorasiasta löi lieskat ulos.

  VastaaPoista
 6. sateenkaari: Kyllapa on ollut paljon outoja juttuja vanhojen lakien aikaan! Tuo Atatürk juttu on tosi mauton seka tulojen todistaminen! Mita se niille kuuluu jos te olette naimisissa!? Onneksi nama ovat poistuneet mutta harmi etta olet joutunut niita lapikaymaan.
  Miestani haastateltiin myos. Ne normaalit mista olet kotoisin, mita tyota teet ym. Ei mitaan erikoista.
  Meille ei oikeen sanottu mitaan etta kuinka kauan tulee kestamaan. Sanottiin vain etta jos jotain erikoista tulee niin soitellaan, mutta ties sitten kuinka kauan se kestaa. Meilla on onneksi suvussa muutamia apulaispormestareita jotka voivat edesauttaa prosessia. Taytyy tata jokeria kayttaa kun mun paperit on Ankaraan lahtenyt.

  VastaaPoista
 7. No hyvä että meni kunnilalla ohi:) Ja olisit voinut kyllä kajauttaa kansallislaulun ilmoihin;)

  VastaaPoista
 8. Hienoa! Toivotaan parasta.
  Haluatko siis kaksoiskansalaisuuden? Oletko nyt sitten jonkunlaisella viisumilla siellä vai riittääkö, että olette naimisissa? Normaalistihan Suomen kansalainen saa oleskella siellä vain kolme kuukautta ilman viisumia.

  -Sevda

  VastaaPoista
 9. finkinja: kiitos! Joo muakin jai kaivelemaan se laulu....olis pitanyt.... :)

  Sevda: Jep kaksoiskansalaisuus olisi tarkoitus saada. Nyt olen ollut taalla oleskeluluvalla viimeiset 3,5 vuotta (heti haiden jalkeen anoin) joten viisumeita ei onneks enaa tartte miettia. Ennen oleskelulupaa oli tosi vaikeeta kun kokoajan piti paivia laskea... sinulla on varmaan myos turkin kansalaisuus?

  VastaaPoista
 10. Ei mulla ole... :( Olen itse asiassa nyt hakenut sitä. Isällä on molemmat, hän on asunut Suomessa yli 20 vuotta. Olisin alaikäisenä voinut saada kansalaisuuden helposti, koska toinen vanhemmistani on turkkilainen. Jostain syystä asia jäi kuitenkin hoitamatta, kesät vietin Turkissa, joka kerta juuri ja juuri alle sen kolme kuukautta... Nyt 20-vuotiaana lähdin itse hoitamaan asiaa. Olen nimittäin turkkilainen vähintään niin paljon kuin olen suomalainen, joskus enemmänkin... Toivotaan, että molemmat päästään vielä virallisesti turkkilaisiksi! ;)
  -Sevda

  VastaaPoista
 11. Onneksi olkoon hyvin menneestä haastattelusta! Näitä kuvauksia on todella mielenkiintoista lukea, kun kirjoitat niin hauskasti ja samalla saa kaikenlaista tietoa. Aika erikoisia kysymyksiä kieltämättä haastattelussa, mutta pääasia että sait kaikkiin vastattua - ja vieläpä turkin kielellä (ja paremmin kuin he itse ;-)))

  Onnittelut!

  VastaaPoista
 12. sevda: toivottavasti kummatkin laulamme joku paiva antoisasti sita kansallislaulua virallisina turkkilaisina :D Paljon tsemppia sinullekin kansalaisuuden hakemisessa!! Kerro ihmeessa myos vaiheista ja kun saat sen kansalaisuuden, juhlitaan yhdessa :D Pidan peukkuja pystyssa!

  Elegia: Kiitos!!! :) Joo minakin hammastelin jo aikalailla kuinka tylsia kysymyksia oli. Ei edes yhtaan hiostavaa kysymysta etta miksi haluat taalla asua, mita mielta olet turkkilaisista tai edes olisivat vaikka kysyneet jotain nippelitietoa Atatürkista. Kaikki oli hallussa :D Mietin jo edellisena iltana kaikki vastaukset valmiiksi jos jotain tukalaa tulee, mutta ei. Noh, itsepahan tietavat. Uskon etta se vahan myos riippuu kansalaisuudesta mita he kysyvat. Suomen kansalaiset kun ei kovin ole uhka Turkin hyvinvoinnille niin ne oli loysia mun kanssa :) Kiitos kuitenkin paljon kannustuksesta ja onnitteluista :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos! Toivottavasti. :) Minun on vähän vaikea hoitaa asiaa, koska en asu tällä hetkellä kummassakaan maistani. Odottelen nyt vain... Se vaan helpottaisi montaa asiaa, voisin esimerkiksi muuttaa sinne opiskelemaan tai töihin tulevaisuudessa. Ja minulle tuo on ennen kaikkea identiteettikysymys... :)
  Hauskaa viikonloppua!
  -Sevda

  VastaaPoista
 14. ei niissa vanhan lain mukaisissa kiemuroissa muuta vaikeeta ollut,kuin se, etta sai juosta luukulta luukulle niin valtavasti. ihan turhaa touhua. ystavallani antalyassa kavi 5 eri poliisiakin kotona tarkastuksella. toisella ystavallani kavi vain kaksi. meilla eivat poliisit kerenneet kaymaan, kun just muutimme sitten suomeen. ja taalla fethiyessa ei kayneet poliisit kertaakaan. riitti kait, kun kaytiin muutama kerta poliisiasemalla. ja en tieda,kuinka paljon vaikutti se, etta olen muslimi.taalla on passipoliisiasemalla tosi mukavat poliisit. ja normaalilla poliisiasemalla myös. antalyassa ovat paljon virallisempia. mieheni oli juuri suomessa, kun hain henkkarit. nufüsmüdürlü:ssa (rekisteritoimisto) kanssa oli hyvin lepposa ilmapiiri,kun siina istuin ja odottelin henkkarin kirjoittamista. suomen asioita kyselivat. tama fethiye on viela sellainen "maalaiskaupunki". taalla ihmiset ovat ihan erilaisia,kuin esim antalyassa. ja tosi ystavallisia.

  VastaaPoista
 15. sevda: Toivon mukaan saat kaiken tehtya vaikka ensi lomallasi. Se paperisota on kaikkein vaikeinta. Identiteetin takia tietenkin on tarkeaa etta kuulut myos Turkkiin yhta paljon kuin Suomeen.
  Sulle myos kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 16. sateenkaari: 5 poliisia??!! Meilla ne kavi vaan kerran onneksi. Kyllapa on ollut tiukkaa Antalyassa. Aivan kun rikollisia oltais, voi herranjestas.

  Just se paperisota ja Turkin byrokraatti on kaikkein inhottavinta, teet mita tahansa. Istanbulissa jo pelkka oleskeluluvan haku kesti 7 paivaa!!! Siis 7 perakkaista paivaa piti poliisilaitokselle menna kun oli joku paperi vaarin tai jotain ei ollut mainittu aikaisemmin. HIRVEET jonot jossa pelkalle luukulle paaseminen kesti 3 tuntia! Oleskeluluvan uusiminen sitten ONNEKSI kesti vain 3 paivaa. 3 paivaa jonotusta, paperisotaa, sinne tanne juoksemista ja poliisien pompotusta. Onneksi se loppui. Istanbulissa kun ulkomaalaisia on hiukan enemman kun muualla :)

  Mersin on samanlainen kuin Fethiye, tunnelma on todella rento ja kaikki sujuu ongelmitta ilman jonoja :) Tallaisessa paikassa on paljon mukavampaa asua kun ei tartte stressata turhista jutuista.

  Hyvaa viikonloppua sinne Fethiyeen! Sataako siellapain viela?

  VastaaPoista
 17. Onnea!

  Mita "etuja" Turkin kansalaisuus tuo?
  Et joudu enaa maksamaan turistihintoja!? :-)

  En ole kaikkia postejasi millaan ehtinyt/jaksanut lukea, sori jos tulee toistoa, oletko opiskellut Turkkia puhumaan/kirjoittamaan oikein toden teolla vai arkitarpeeksi?

  Ai niin. Kaytan tilaisuutta hyvakseni kun muistin!
  Voisitko kayda sanomassa mielipiteesi VIDEOSTA liittyen 'Finland at Expo 2010 Shanghai, China'.
  Olisi mukavaa jos mahdollisimman moni ulkosuomalainen ja ulkomaalainen kertoisi mielipiteensa. Muutama kommentti siella jo on...


  Mukavaa maanantain jatkoa!

  VastaaPoista
 18. Blogitse: Turkin kansalaisuus tuo kaikki samat edut kuin esim aanioikeuden, tyo-oikeuden, oikeuden omistaa asunto/auto, oikeuden valtion palveluihin, tyo-ja terveysvakuutukseen etc. Ennen tata olen aina oleskeluluvalla taalla asunut ja se maksaa! Kansalaisuuden myota tietty tama haviaa. Turistihintoja voin viela joutua maksamaan, se riippuu aina vahan naamasta minka hinnan kauppias antaa :D

  Olen opiskellut turkin kielta paaosin itsenaisesti telkkarista ja sanomalehdista. Kavin Suomessa kahdella kurssilla oppimassa kieliopin mutta paivittaisessa elamassa olen kaiken tarpeellisen jo oppinut. Myos kirjoittamisen. Turkkiahan kirjoitetaan samoin kuin puhutaan joten kirjoittaminen ei niin ole ollut ongelma. Usko tai ala, mutta kun paasin toihin kolme vuotta sitten matkatoimistoon niin en ollut kirjoittanut turkiksi melkein mitaan. Siella sitten panikoin aluksi ja vahan kesti, mutta nopeasti paasin karryille eika koskaan ongelmia syntynyt. Onneksi turkkilaiset ovat ymmartavaisia :) Tai enemmankin helpottuneita koska ei tarvitse kanssani englanniksi puhua :D Viela kuitenkin on paljon opittavaa.

  Kavin jo sivuillasi katsomassa videon ja mietin talla hetkella mita siita sanoisin ja mita muuta ehdottaisin. EHDOTTOMASTI tulen kommentoimaan!

  VastaaPoista