lauantai 15. marraskuuta 2008

Tervetuloa talvi!

 

Täällä Turkissa (puhun nyt erityisesti Mersinistä) on tapana että syksyisin lattioiden paljaat pinnat peitetään mahdollisimman tiiviisti matoilla talven kylmyyden varalle. Suomessakin sama tapa on, mutta ei niin perusteellisesti kuin täällä. 95 % taloissa ei ole lattialämmitystä tai minkäänmoista erillista lämmitysjärjestelmää talveksi. Suurissa osissa asuntoja on kyllä ilmastointilaite/laitteita jolla saa huoneet lämpimäksi mutta kovin moni niitä ei koko päivää pidä päällä koska sähkö on kallista. Muina lämmityksen keinoina täälläpäin on infrapuna lämmitin (ns. UFO) tai puilla/hiilillä lämpeävä hella, joka asennetaan aina syksyisin ja puretaan keväisin.  Istanbulissa mahdollisuutena on vielä maakaasulämmitin joka lämmittää kodin patterit ja käyttöveden maakaasulla. Tänne Mersiniin ei vielä maakaasuverkostoa ole tuotu mutta kovasti lupailevat seuraavien parin vuoden sisällä tämänkin tapahtuvan (kunnallisvaalit lähestyvät, tyhjiä lupauksia satelee).

Takaisin mattoihin. Tänään mekin otimme härkää sarvista ja vaihdoimme talvimattoihin. Kunnon mattopesurin avulla lattioistakin saatiin putipuhtaat joten nyt kelpaa taas asustella! Ainakin seuraavat pari päivää jonka jälkeen pöly on jo peittänyt kaiken. Mulle jäi vielä makkarin mattojen vaihto ensi viikolle, sekä verhojen ja muiden peitteiden pesu.  Tässä on meidän lopputulos:

Olkkari näyttää nyt tältä

DSCF8923

DSCF8924

Ja keittiö

DSCF8932

Tervetuloa vaan kylmät ilmat, teitä ei täällä pelätä :)

Hyvää viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. hei heli! eksyin sattumalta sivustollesi, kun seikkailin taalla bloggareissa. mina kirjoitan elamastani turkissa(fethiyessa) mtv3:n helmen blogeissa.ihania kuvia sinulla taalla. ja kaunis koti. oikein hyvaa talvea sinulle.

  VastaaPoista
 2. heipahei sateenkaari! Vierailinkin jo blogissasi alustavasti ja aionkin sita tasta lahin myos seurailla. Kiva kuin kirjoitit ja "eksyit" tanne! :) Me kaytiin viime kesana pari paivaa Fethiyessa kun vierailtiin siina vieressa, Marmariksessa. Todella kauniissa kaupungissa asutte :)

  VastaaPoista
 3. Teillä näyttääkin tosi viihtyisältä ja kodikkaalta. Ja aivan ihana etenkin tuo ylimmän kuvan matto, raikas!

  VastaaPoista
 4. elegia: Kiitos! :) Se matto on kadinkudottu villamatto ja lahja anopilta. Meidan kodin silmatera :D Me pesetettiin se tana kesana ja ohjeistettiin pesijoita sen herkassa pesussa. Niilla tais menna hermot meidan kanssa koska matto saatiin takas vasta kuukauden paasta :)

  VastaaPoista
 5. kaunishan tama fethiye on, mutta valilla tuntuu,etta liian rauhallinen.ja toiseksi miehellani ei ole fethiyessa töita ympari vuoden. aikaisemmin on asuttu antalyassa.ja valilla suomessa. antalya vaan on kasvanut niin kamalan suureksi. ylakeran naapurimme on kotoisin mersinista. han on kertonut, etta mersin on kesalla valtavan kuuma ja kostea kaupunki. muuta en sielta tieda.laitoin tannekkin profiilin, jos joskus saisin juttua aikaiseksi. kirjoitan siella maikkarilla ahkeraan.
  hyvaa viikon alkua mersiniin.

  VastaaPoista
 6. kaunis ja valoisa koti teilla. taitaa olla uudessa talossa.olen lueskellut blogejasi,jotta saan jonkinlaisen kuvan oloistasi mersinissa. onko muuten miehesi ollut yhtaan suomessa.

  VastaaPoista
 7. Terve sateenkaari! Kiitos! Meidan talo on kait jotain 7-8 vuotta vanha, ei mitenkaan kovin uusi. Jotkut paikat ronkottaa mutta muuten ihan siisti talo. Ennen meidan talojen keskella oli iso uima-allas mutta kun naiden asukkaiden mukulat ei kovin ohjeita kuuntele/ymmarra niin se jouduttiin sementilla peittamaan.

  Mieheni kavi pari vuotta sitten Suomessa lomalla. Oltiin silloin vain 10 paivaa, mutta kierreltiin ihan kivasti kaikkialla. Ehka ensi kesana mennaan taas yhdessa, jos rahatilanne sallii.

  VastaaPoista
 8. Kivan näköinen koti teillä! Kuvittelin tekstin perusteella, että talvimatot peittää lattiat ihan kokonaan, mutta onhan sielä vielä paljasta lattiaakin :)

  Täällä irkkulassakin on usein vetoiset talot ja kylmät lattiat. Mulla on kunnon Lappilaiset karvatossut kylmimmille ilmoille :)

  VastaaPoista
 9. maamaa maailmalla: Joo, meidän koti ei ole ehkä parhain esimerkki tiiviistä mattojen päällystämisestä johtuen siitä että meillä ei hirveästi niitä mattoja ole. Talvisin kaikki on käytössä kylla! Meidän kodissakin kun on neliöitä 180 m2 niin peitettävää riittää.Kesäisin lattiat ovat melkein matottomat. Tulevaisuudessa aiomme ostaa lisää mattoja. Keittiöön kyl lisäsin ton kuvan jälkeen yhden maton lisää :)

  Vau, lappilaiset karvatossut olisi hyva juttu kyl täälläkin. Peitättekö siellä lattioita talveksi matoilla?

  VastaaPoista
 10. Täällä on lähes poikkeuksetta taloissa kokolattiamatot; peittävät sekä lattiat että portaat. Kaikkein vanhimmissa taloissa sellaiset on myös kylppäreissä! ...sitten vielä ihmettelevät, että ne homehtuu... :D
  Meidän kotona on onneksi puulattiat; paljon helpompi pitää puhtaana ja paljon kauniimpi silmälle! ...mutta ne on sitten vähän vilposet...

  VastaaPoista
 11. ..niin siis me ei peitellä matoilla, vaan kiskotaan sukkaa ja tossua jalkaan sen sijaan :)

  VastaaPoista
 12. maamaa maailmalla: Joo olenkin noita kokolattimattoja nahnytkin. Kylpparissa ne kyl varmasti nayttaa aika jarkyilta :D Markina lits lats..yok.. :) Puulattiaita minakin toivon jos joskus oma koti ostetaan. Onkohan puu joku suomalainen piirre? :) Turkissa kaytetaan lattioilla hirveesti myos muovipaallysteita, ne nayttaa aivan kamalilta.
  Minakin kiskon kylla monta sukkaa ja tossua jalkaan aina talvisin, ei valia kuinka monta mattoa sita lattialle on laittanut :)

  VastaaPoista
 13. Kivan näköstä siellä teillä.Onko teillä monta huonetta,kun neliöitäkin on noin paljon?Vai onko huoneet isoja?Lasketaanko siellä parveke asuinneliöiksi?

  VastaaPoista
 14. ekku: apua olenkin unohtanut tahan kommenttiin vastata. Anteeksi myohainen vastaukseni! Meilla on huoneita ison olkkarin lisaksi 3 plus keittio ja kylppari seka yks alaturka vessa (krohm, reika lattiassa, krohm). Parvekkeita ei lasketa asuinnelioihin, meita on niitakin 3 kappaletta. Siivottavaa riittaa ja taa kamppa on meille aivan liian iso muutenkin. Kaksi huonetta on ihan kayttamattomina. Valitettavasti silloin kun vuokrakamppia katottiin tata parempaa ei loydetty. Muut olivat todella pienia ja pimeita hiirenloukkuja.

  VastaaPoista